Ingen grøn omstilling uden husdyrbrug

Belgisk forsker beretter i interview om ”ressourcer vi ellers ikke kan skaffe” i relation til produktionen af husdyr

køer-på-mark-tina

Glem alt om en grøn omstilling uden husdyrbrug.

Sådan lyder konklusionen fra en anerkendt belgisk forsker, som Maskinbladet har interviewet. Frederic Leroy er professor i fødevarevidenskab og bioteknologi ved Vrije Universiteit Brussel og understreger, at husdyr skal være en del af løsningen, når landbrugserhvervet nu omstiller sig.

”Status quo bør bestemt ikke være målet. Vi er absolut nødt til at ændre tingene. Det er den store udfordring. Men det er en udfordring, vi ikke kan løse uden husdyrbrug. Først og fremmest fordi der er tale om ressourcer, vi ikke ellers kan skaffe. Vi mangler næringsstoffer allerede, også i vestlige lande. Vi mangler jern, zink, vitamin B12 og vitamin D. Og det er meget svært at møde behovet uden husdyrbrug”, forklarer professoren.

”Dernæst har vi brug for dyr til at aktivere arealer, der ikke er egnede til afgrøder. Vi har brug for dem som del af et system, hvor der sker en naturlig interaktion mellem planter og dyr. Lad os ikke glemme, at økosystemer er blevet formet gennem millioner af år af planteædere og græsarealer. Der er en helt naturlig idé bag selve arbejdet med en mark”, lyder det fra Frederic Leroy.

Den belgiske ekspert understreger samtidig, at begreberne industrielt og ikke-industrielt landbrug er decideret latterlige:

”Findes ikke-industrielt landbrug overhovedet, og hvordan ser det ud? Er det værre eller bedre? Du kan faktisk drive intensivt landbrug, som er fuldstændig bæredygtigt, og som virker”, siger professoren.

Du kan læse hele Maskinbladets interview via linket HER.

I artiklen fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside herunder om samme emne lyder der lignende toner fra andre forskere.

Forskere: Husdyr er uundværlige i det biologiske kredsløb

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top