Trods “forbedringer”: Boliger på landet bliver stadig mindre værd

Salgspriserne påvirkes fortsat negativt, selv om Folketinget nu har ændret lidt på betingelserne for ejendomskategorisering

Gård - Jørgen Brønd

Det har som bekendt skabt protester, at 15.000 landejendomme ændrer status fra landbrug til ejerbolig. Balladen om de nye ejendomskategori-vurderinger har netop fået Folketinget til at vedtage en varslet forenkling af overgangsordningen, så boligejere kan blive i deres nuværende kategori og dermed beholde den eksisterende beskatning frem til et ejerskifte. De kan også bygge om, renovere og sælge jord fra uden risiko for at falde ud af ordningen.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) erklærer sig glad for, at de mange berørte boligejere nu kan fastholde den nuværende beskatning. Og hos Landbrug & Fødevarer lyder reaktionen, at der er tale om en positiv nyhed, der giver ”større tryghed” for dem, der vælger at være i overgangsordningen.

Som Bæredygtigt Landbrug fastslår, består hovedkernen i problemet imidlertid stadig, selv om Christiansborg-politikerne nu har lempet lidt på vilkårene.

”Salgsprisen påvirkes negativt af loven. På et eller andet tidspunkt skal ejendommen sælges, og så gælder de nye kategorier. Man har simpelthen etableret et nedsparingslån, fordi den nye ejer ikke kan overtage ejendommen på samme vilkår som hidtil gældende. Derfor vil man heller ikke kunne opnå en pris for ejendommen som før den ændrede kategori”, forklarer Bæredygtigt Landbrugs næstformand Gustav Garth-Grüner.

Du kan læse mere om forenklingen af overgangsordningen i Landbrugsavisens artikel HER, mens Gustav Garth-Grüners indspark til debatten fremgår af læserbrevet herunder.

Regeringen sikrer nedsparing på landet

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top