Vi vil ikke være med til at hive flere penge op af landmandens lommer

Den nye planteafgiftsfond er absolut ikke Bæredygtigt Landbrugs kop te, understreger BL-formand Peter Kiær

GF - Peter Kiær på Bygholm 2 2022

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Så blev den en realitet: En ny planteafgiftsfond er klar, og den betyder, at danske planteavlere snart opkræves endnu en afgift i form af en årlig faktura på 15 kr. per støtteberettiget hektar.

Lad mig slå fast: Bæredygtigt Landbrug bakker ikke op om den nye fond. Vi har tværtimod advaret mod den. Vi synes, at landmanden og dennes familie har rigeligt med byrder og omkostninger.

Jo, der er behov for undersøgelser og forskning i dansk landbrug. Men ikke ved at oprette en ny offentlig fond med masser af administration til følge. Som globalt erhverv skal vi samarbejde med gode kolleger i eksempelvis Sverige, Tyskland og England, hvor man har mere frie rammevilkår, og hvor forskere og landmænd derfor heller ikke er sovset ind i det rigide danske systems måde at tænke på. Vi skal have fokus på frihed og innovation, så den lokale ildsjæl kan udforske og finde praktiske løsninger.

Det hedder så fint om den nye fond, at ”som de øvrige ni produktionsafgiftsfonde vil afgifterne blive tilbageført til erhvervet i form af finansiering og udvikling til gavn for dansk planteproduktion”. Men hvilke garantier har man for, at pengene ikke bliver disponeret af politikerne og dermed decimeret undervejs? Når midlerne først har været forbi statskassen – og det kommer de, når der ligger en bekendtgørelse til grund for opkrævningen – så tror de folkevalgte, at det er deres penge.

Vi vil ikke være med til at hive flere penge op af landmandens lommer.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis se Effektivt Landbrugs hjemmesideversion HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER).

Scroll to Top