Konklusion om lavbundsjorde holder stadig

De vådlægningsprojekter, der er lagt op til, vil skade klimaet, fastholder Bæredygtigt Landbrugs næstformand i et svar til universitetsfolk

gen-niels

Af Niels Hauge Mikkelsen, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Granlyvej 39, 5592 Ejby

Mikkel Linnemann Johansson og Erik Kristensen fra Syddansk Universitet tilkendegiver i et læserbrev, at jeg fordrejer universitetets forskningsformidling.

Årsagen er, at jeg i et indlæg beskrev, hvordan udtagning og vådlægning af lavbundsjord kan forværre klimaet – med henvisning til bl.a. SDU’s forskningsresultat.

Jeg skal beklage, hvis jeg ikke har været helt specifik omkring detaljer vedrørende ferskvand og saltvand, da jeg omtalte undersøgelsens advarsel mod vådlægning.

Min (og i øvrigt også landbrugspressens) fortolkning af SDU-studiet holder imidlertid stadig. Professor Erik Kristensen er da også i Maskinbladet citeret for, at ”vi kan risikere, at nye vådområder slipper flere drivhusgasser ud, end de sparer os for”.

I praksis er der lagt op til vådlægningsprojekter i form af total oversvømmelse, der ifølge forskningsresultatet vil føre til mere CO2-udledning.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade plus i landbrugspressen. Du kan eksempelvis se hjemmesideversionerne fra Randers Amtsavis og Horsens Folkeblad HER og HER samt Effektivt Landbrugs og Maskinbladets onlineudgaver HER og HER. Niels Hauge Mikkelsens oprindelige indlæg ses HER, mens SDU-folkenes indvendinger gemmer sig bag linket HER).

2 kommentarer til “Konklusion om lavbundsjorde holder stadig”

 1. Diskussionen om CO2 og næringsstof værdien af udtagning af lavbundsjord er ret akademisk.
  Det der er udtaget på basis af frivillige principper efter landbrugspakken fra dec. 2015 er så marginalt at det er uden mærkbar betydning.
  Det der skal til for at stoppe for en total fortsat ødelæggelse af alle de danske indre farvande er god gammel Venstrepolitik fra Fogh regeringens tid.
  Dengang i starten af 2000 – nullerne havde Venstre fatte hvad der skulle til:
  10 meter dyrkningsfri bræmmer om samtlige vandløb, toppet op med 100 meter dyrkningsfri zoner til kyster.
  Sikker utænkeligt nu da alle kystfiskere er sendt fra hus og hjem. De østvendte fiskerihavne ligger øde hen, en århundred gammel kultur er slået ihjel.
  Men hvad gør vi i dag ikke for svinene.
  Problemet ligger ikke ude ved den enkelte landmand.
  Det er et politisk problem på Borgen.
  Det er fuldstændig utåleligt at der ikke findes et eneste borgerligt parti, som evnet både at sikre et sundt landbug og et værdigt miljø.
  Men som de siger ved morgenbagere: Hav en forsat god dag

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top