Nyt studie er en begmand til ufaglig kvælstofregulering

Det har minimal betydning for den nære natur at sænke udledningen af kvælstof fra lokale landbrugsbedrifter, viser universitetsundersøgelse

køer-på-mark-tina

Undersøgelsen er godt nok hollandsk – men burde også få især danske lovgivere til at spidse ører:

Et nyt studie fra universitetet i Amsterdam påviser således, hvordan 90 procent af al kvælstof fra en landbrugsbedrift havner enten i atmosfæren eller langt væk fra den pågældende matrikel. Det er blot ni procent af kvælstoffet, der udledes i nærheden af gården, oftest indenfor 100 meter fra stalden.

Studiet viser også, at et landbrug ikke bidrager væsentligt til den lokale kvælstofudledning, når man kommer 500 meter væk fra gården. Det er ellers de lokale forhold, der har været fokus på i forbindelse med, at den hollandske regering har sat midler af til at købe op mod 3000 af de landbrug, der har højest kvælstofudledning, i et forsøg på at skåne såkaldte Natura 2000-arealer i nærheden…

Forskerne bag studiet bekræfter, at den lokale natureffekt vil være begrænset som følge af en reduktion af kvægbestanden. Og generalsekretæren for den hollandske kvægfond er også klar i mælet i sin konklusion:

”Opkøbet af de mest forurenende landbrug nær naturen vil ikke være effektivt, fordi det ikke vil føre til målbare forskelle i kvælstofbelastningen i de ønskede områder”, siger han.

Originalhistorien om den aktuelle universitetsundersøgelse findes i avisen Algemeen Dagblads artikel HER. Hvis du ikke er så skarp til det svære hollandske sprog, kan i stedet anbefales Effektivt Landbrugs dækning af sagen HER.

Bæredygtigt Landbrug er en stædig kritiker af den ensidige kvælstofregulering herhjemme. Det kan du bl.a. læse mere om i artiklen herunder.

Alt for ensidig fokus på kvælstof

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

1 kommentar til “Nyt studie er en begmand til ufaglig kvælstofregulering”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top