Dansk er bedst også til jul! 

Årets pesticidundersøgelse viser igen, at danskproducerede fødevarer indeholder færrest skadelige kemikalier, specielt når vi sammenligner os med lande udenfor EU – derfor lyder opfordringen: Køb dansk også til jul.  

anne-smet-andersen

Af Anne Smet Andersen, cand.scient. i kemi og biologi samt faglig specialist, Bæredygtigt Landbrug, Gl. Tårupvej 48, 7000 Fredericia 

Hvis man vil udgå pesticidrester i sin mad, skal man købe dansk producerede fødevarer. Også her i julen. Det gælder specielt indenfor grønsager og frugt, hvor der alt i alt er størst risiko for at finde pesticidrester.  

Det skriver Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet i årets Pesticidrapport. Rapporten dækker over undersøgelser af 2.176 fødevareprøver på det danske marked i 2022. Prøverne er udtaget af frugt, grønsager, cerealier, babymad, animalske produkter og forarbejdede fødevarer. Der skeles mellem økologiske og konventionelle fødevarer.   

Generelt er det sunde og gode fødevarer, der findes på hylderne i de danske butikker. Forekomsten af pesticidrester udgør en ubetydelig sundhedsmæssig risiko, skriver DTU. De understreger, at der generelt findes flere overskridelser af maximumsgrænserne i fødevarer fra lande uden for EU, end i mad produceret i Danmark eller det øvrige EU. Der blev endda fundet flere forskelle pesticider i samme fødevarer produceret uden for EU. Det eneste sted, der ikke er fundet pesticidrester, er i babymad, hvilket er meget betryggende. 

Det er ikke kun de helt små børn, der skal passes på. Vi ønsker alle at undgå uønskede kemikalier i fødevarer. Selvfølgelig. Men de fleste vil på den anden side også gerne have flotte og pæne grønsager og frugter. Når vi handler ind i butikkerne, så vælger vi ofte de pæneste grønsager og frugter at tage med hjem. Men, hvis vi går efter færre kemikalier, skal vi tænke på at tage danske vare. 

De danske landmænd producerer nogle af de fødevarer, der, når de kommer ud til forbrugeren, indeholder færrest af de uønskede kemikalier. Selvom DTU skriver, at disse kemikalier udgør en ubetydelig sundhedsrisiko, så understreger de, at man kan minimere mængden, man indtager, ved at spise økologiske og dansk producerede fødevarer. Velbekomme i Juledanmark. 

 Se hele rapporten her

Indlægget har også været bragt i en række dagblade.  

Scroll to Top