NutriFair-2024-Nytaarskur

Klædt på med klimavision: 70 medlemmer til Nytårskur

18. jan 2024 / Af

Det var hovedsageligt aktive landmænd, der var mødt op til Bæredygtigt Landbrugs Nytårskur, som løb af stablen torsdag eftermiddag på NutriFair.

Til medlemsmødet fik de cirka 70 fremmødte sat ord på nogle af Bæredygtigt Landbrugs fokusområder for 2024, hvor særligt klimaafgiften kommer til at sætte sit præg på året. Om få uger er den længe ventet rapport om klimaafgift i landbruget klar, og så begynder lidt af et ’rivegilde’, forudsagde formand Peter Kiær i sin velkomsttale til arrangementet.

– Politikerne skal forhandle om det. Vi er ikke invitereret med til forhandlingerne, men vi kommer aldrig til at acceptere en klimaafgift på biologiske processer, slog formanden fast.

I talen satte Peter Kiær også ord på den udviklingsrejse, som Bæredygtigt Landbrug er på. Der er allerede – og kommer endnu mere – fokus på ESG-ledelsesrapporter, hvor organisationen har indarbejdet at få alle sider af CO2-regnskabet med.

– Vi har allerede 600 ledelsesrapporter ude og køre blandt medlemmerne, og der er flere, som har spurgt ind til det på messen, sagde Peter Kiær og understregede, at udviklingen kommer til at gå stærkt i det igangværende år.

– Der kommer udvikling på andre kommercielle aktiviteter. Vi skal ikke kun holde hånden over landbruget, men vi skal også udvikle det. Der kommer nye vedtægter, som understøtter den proces, lød det.

Kig på Klimavisionen
Ren politisk arbejder Bæredygtigt Landbrug ihærdigt med, at organisationen kommer med forslag til, hvordan erhvervet kan se sig igennem den grønne udvikling. For landmændene har vist vilje og står i kø til at levere, fastslog Peter Kiær.

– Vi arbejder hårdt på at give politikerne noget mere viden. Vi er enige i, at vi skal nå klimamålet, men vi er ikke enige om hvordan. Derfor har vi lavet vores egen klimavision, sagde han.

Med de ord blev der lagt op til, at faglig specialist Anne Smet Andersen og faglige direktør Jørgen Evald Jensen indtog scenen for at dykke ned i Klimavisionen 2030. De gik blandt andet bag om beregningerne i visionen og en spørgerunde gav indblik i, om landmændene er optimistiske i forhold til klimamålene.

– Jeg kan se, at de fleste tror på, at vi kan nå klimamålene. Nu skal vi så bare have overbevist politikerne, lød det fra Anne Smet Andersen.

Efter oplægget tog hun sammen med Jørgen Evald Jensen mod spørgsmål fra de fremmødte, som havde opfølgende spørgsmål til blandt andet biogas, lavbundsjord og afgrødernes CO2-optag.

Pas på dine værdier
I forlængelse heraf kom der besøg udefra, da Agrocura slog vejen forbi med oplægget ’Landmand – pas på dine værdier i den grønne omstilling’. Direktør Hans Vigen og junioranalytiker Mikkel Ebbesen havde fra et økonomisk perspektiv et par budskaber med til de fremmødte.

Det blev understreget, at landbruget bliver afgørende i den grønne omstilling og lod de fremmødte vide, at de sidder i en unik position med en stor ’magt’.

– For uanset om vi taler solceller, biogas, skov eller ét af de mange andre forslag, så er landbruget alfa og omega for at bidrage til, at det kan lade sig gøre, lød det blandt andet i oplægget.

Agrocura gjorde det samtidigt klart, at man ikke skal være så bange for at lave nye ejerforhold.

Klædt på med ny viden
Ejerforholdene var netop noget af det, som et af medlemmerne tog med sig fra medlemsmødet.

– Jeg synes, at det var et rigtigt godt møde. Det er spændende, at de nye landmænd ikke skal være selvejende. Det er nok sådan, at det bliver fremadrettet, sagde medlem Per Eriksen, som driver landbrug ved Ringsted.

Han var også begejstret for det faglige indlæg, som han også tidligere har hørt dele af.

– Jeg har fået ny viden med hjem, lød det fra landmanden.

Medlem Lars Arve Ogstrup var ligeledes begejstret for de mange informationer, som han kunne tage med sig hjem til landbruget ved Jelling.

– Det var fantastisk. Jeg tager alt vedrørende ejerskab og jordpriser med hjem, sagde Lars Arve Ogstrup, som gennem indlæggene fik indblik i, hvad han skal gøre fremadrettet.