Østre Landsret har truffet beslutning i Bæredygtigt Landbrugs mink-retssag, der føres på vegne af tre medlemmer. Landsretten finder ikke, at påbuddet om aflivning af alle mink i Danmark er så principielt og væsentligt, at mink-retssagen skal starte i landsretten, men derimod skal starte i byretten. Kendelsen er kæret, og nu skal Højesteret tage endelig stilling til spørgsmålet
Bæredygtigt Landbrug stævnede for cirka to år siden staten med påstand om, at Fødevarestyrelsens påbud af 6. november 2020 om aflivning af alle mink i Danmark er en krænkelse af menneskerettighedernes bestemmelser om ejendomsrettens beskyttelse.
Mink-retssagen er ifølge chefjurist hos Bæredygtigt Landbrug, Nikolaj Schulz, af principiel og væsentlig karakter og rækker langt videre end de tre minkavlere, som den konkrete retssag angår.
”Sagen drejer sig ikke om for eller imod mink, eller om erstatningernes størrelse. Og slet ikke covid-19. Vores mink-retssag angår grundlæggende retsstatsprincipper. Det vil sige, uanset hvad vi bydes som borgere, så skal staten blandt andet have lovhjemmel, inden staten råder over borgernes ejendom, og det er ikke tilfældet i mink-sagen,” siger Nikolaj Schulz.
Hen over sommeren er der sket nyt. Den 2. juli 2024 besluttede Østre Landsret, at mink-retssagen ikke er tilstrækkeligt principiel til at begynde i landsretten, hvilket undrer Nikolaj Schulz.
”Staten har i hovedretssagen påstået frifindelse. Det kan kun forstås derhen, at staten mener, at de har gode argumenter for, at indgreb mod borgernes ejendom uden lovhjemmel ikke er krænkelse af ejendomsrettens beskyttelse, som den er beskrevet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,” siger han.
Staten mener altså, at påbuddet om aflivning af mink ikke strider mod ejendomsrettens beskyttelse, og spørgsmålet er ifølge staten heller ikke principielt.
”Først kom politi og militær. Da røgen havde lagt sig, blev erstatningerne forsøgt konstrueret med mink-loven, og offentligheden kunne efterfølgende iagttage ansvaret blive placeret af Minkkommissionen. Når retspraksis nu står foran at skulle skrives i vores mink-retssag, så afviser staten alligevel sit ansvar. Jeg finder, at der er behov for, at domstolene taler fra øverste hylde, så den dømmende magt institutionelt matcher den lovgivende og udøvende magt i nærværende sag. Derfor bør sagen starte i landsretten,” udtaler Nikolaj Schulz.
Kendelsen er kæret, og nu skal Højesteret træffe endelig afgørelse om mink-retssagen er væsentlig og principiel.
For yderligere information, kontakt:
Nikolaj Schulz
Chefjurist i Bæredygtigt Landbrug
Tlf. 60 14 12 30
E-mail: nsc@blb.dk