Det vækker undren hos formand Peter Kiær, at regeringen nu har valgt at oprette et nyt ministerium, der skal omsætte Aftale om et Grønt Danmark til virkelighed
Der er mange ting i den grønne trepart, som har vakt undren hos Bæredygtigt Landbrug, efter man kort før sommerferien blev præsenteret for de mange måneders forhandlinger. Det samme gør sig gældende, når det kommer til oprettelsen af et helt nyt ministerium til at varetage opgaven med at realisere aftaleteksten.
– Jeg kan være nervøs for, om regeringen pludselig har så travlt med at implementere aftalen, at de ikke har tid til at tage højde for fagligheden, som uden tvivl mangler i den nuværende aftale, siger Peter Kiær, som er formand for Bæredygtigt Landbrug.
– Man kan også være uforstående over for, at nu har modsatrettede organisationer arbejdet tæt sammen i et halvt år samt underskrevet og rost samme aftale; hvorfor kan forskellige ministerier så ikke samarbejde og få aftalen gennemført? Det handler om symbolpolitik, siger han.
Men hvis et nyt ministerium med Jeppe Bruus i ministerstolen kan være med til at sikre, at alle relevante parter bliver hørt, kan Peter Kiær se muligheder.
– Hvis det sikrer, at implementeringen af Aftale om et Grønt Danmark sker fagligt og juridisk korrekt i tæt samarbejde med de berørte lokalområder, organisationer og erhverv, så kan jeg se muligheder i det, siger Peter Kiær.
Nu vil Bæredygtigt Landbrug blot rette opmærksomheden mod det nye ministerium, når de som organisation fortsætter med at søge indflydelse og præge implementeringen.
– Vi vil fortsat levere den faglighed, vi mener, der skal til, så implementeringen kommer til at forløbe bedst muligt. Her har vi med over halvdelen af dansk landbrugsjord særligt fokus på, at vi sikrer danske landmænds rammevilkår, og derfor håber vi, at vi blandt andet kan komme til at sidde med i de lokale kystvandråd, siger Peter Kiær.
Det kan dog stadig undre formanden for Bæredygtigt Landbrug, at man har lavet en aftale, som vil reducere den klimavenlige danske fødevareproduktion, når efterspørgslen på fødevarer er stigende.