Thomas Jensen (bredformat)

Den sorte kemikaliesvane 

06. sep 2024 / Af

Af Thomas Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Tarmvej 57, 6880 Tarm 

Hvordan kan Aarhus Universitets tidligere fabrik Cheminova blive ved med og endda øge udledningen af kemikalier med Miljøstyrelsens godkendelse? Hvordan kan styrelsen vælge at acceptere en fem procent overskridelse af grænseværdierne for giftige kemikalier uden for blandingszonens 350 meter? Og hvorfor er det, at Miljøstyrelsen overhovedet vil bruge tid på at hjælpe Cheminova ved at give dem muligheden for at udlede flere kemikalier, end de gjorde før, selv om det er ulovligt?  

De giftige stoffer kommer ud, hvor vi danskere og turisterne bader, idet kemikalierne skyller op langs den jyske vestkyst. Samtidig foregår fiskeyngel i åer og fjorde langs vestkysten. Det betyder, at fisk skal igennem en opblandingszone med kemikalier for at komme ind i åer og fjorde for at gyde. Derefter skal ynglen så igen ud gennem zonen. Hvordan skal de kunne overleve det?  

Man må jo spørge i håb om at få svar. Det er nødvendigt at få problemet afdækket. For landbruget undrer sig over, at de fortsat skal have skylden for al den kemi, der sendes ud fra industrien og kemikalierester fra spildevandsudledningerne i byerne. 

For hvem er den sorte kemikaliesvane egentlig?