Af Peter Rosendal, landmand & bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Knudsbølvej 31, 6064 Jordrup
Trepartsaftalen har sat mange tanker i gang – særligt fordi den ønsker at forbedre vandmiljøet uden reelt set at have kigget på, hvad der egentlig påvirker de danske fjorde og kyster. Desuden lægger aftalen op til, at det skal foregå i samarbejdet med to af vores nabolande.
I et stort tysk forskningsprojekt undrede forskerne sig over, at rester af glyfosat blev fundet i konstante koncentrationer i tyske vandløb og floder året rundt. De havde en klar forventning om at finde store udsving i mængderne af glyfosat svarende til de afgrænsede perioder, hvor landmændene må bruge round-up på markerne. Derfor begyndte forskerne at lede efter en helårlig kilde til glyfosat.
Undersøgelserne viste, at de konstante koncentrationer kan skyldes, at glyfosaten stammer fra nedbrydningsprodukter af vaskemidler fra husholdningen, som man altså bruger hele året.
Det var en forholdsvis nem opgave for forskerne at skaffe de kemiske målinger af tyske floder og finde tilbage til kilden for forureningen. I Tyskland og Sverige overholder man nemlig modsat i Danmark EU’s vandrammedirektiv, som fastlægger rammerne for beskyttelsen af vandløb og søer, overgangsvande, kystvande og grundvand i alle EU-lande – og derfor måler vores to nabolande for kemiske stoffer, der påvirker natur og miljø.
Nu spørger jeg så; hvorfor skal den danske landmand holde afstand til vandløb, når vi benytter round-up, når målet er at undgå renseprodukter i miljøet? Det vil ikke ændre på den uheldige virkning fra rengøringsmidler, som løber direkte ned i vandløbet.
Danske landmænd betaler pesticidafgift, har certifikat og benytter godkendt sprøjteudstyr. Vi er underlagt strammere regler end mange andre, til trods for at vi langt fra er de eneste, der påvirker vandmiljøet.
Mig bekendt er der ligestilling i Danmark. Desuden står der i ’lov om vandplanlægning’ under ’miljømål’, at hvis der er strammere miljøkrav til et vandområde, gælder de stramme miljøkrav for alle.
Jeg undrer mig derfor over det faglige niveau, som er blevet udvist af parterne i trepartsforhandlingerne. I Danmark måler vi ikke ligesom i Tyskland, og vi har derfor ikke kendskab til de mange kemiske stoffer, som vores samfund udleder til naturen. Man får klart fornemmelsen af, at beslutningstagerne siger; hvad vi ikke ved, forholder vi os ikke til. Med den tilgang sætter man kikkerten for det blinde øje – og kommer derfor ikke problemerne til livs.
Hvis man oprigtigt ønsker at redde vandmiljøet: Hvornår kommer der så forbud mod at lukke spildevand med rengøringsrester direkte ud i vores vandløb og fjorde? Ja, jeg spørger bare.