Vand glas

Al menneskelig aktivitet på jordens overflade sætter spor

18. jun 2021 / Af

Jo mere der bliver analyseret for, jo mere vil der som udgangspunkt blive fundet. For al menneskelig aktivitet på jordens overflade sætter spor.

Men Dansk Planteværn – paraplyorganisation for danske pesticidimportører og -producenter – gør i relation til Jyllands-Postens nylige historie om pesticidrester i grundvandet opmærksom på nogle nuancer i debatten: Andelen af vandboringer, hvor grænseværdien for pesticidrester er overskredet, er således faldet de seneste tre år. Det viser tal fra Miljøstyrelsen.

I 2019 blev der fundet rester over grænseværdien i 12,7 % af boringerne, det faldt til 12,0 % i 2020 og indtil videre til 11,7 % her i 2021. Det er – forklarer Dansk Planteværn – værd at bemærke, at størstedelen af fundene drejer sig om stoffer, der for længst er udfaset og i mange tilfælde ikke stammer fra almindelig landbrugsdrift, men f.eks. fra træmaling. Mange af de stoffer, der er fundet under grænseværdien, er også stoffer, der ikke længere bliver anvendt i Danmark.

Direktøren for Dansk Planteværn, Tanja Andersen, mener, at udviklingen i dén grad dokumenterer, at det grundige overvågnings-testsystem virker efter hensigten.

Du kan læse mere på Dansk Planteværns hjemmeside HER.

Bæredygtigt Landbrugs faglige rådgiver Poul Vejby-Sørensen har ligeledes reageret på Jyllands-Postens artikler om pesticider i grundvandet – dét indlæg kan du læse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk