Miljoe-og-Foedevareministeriet

Det offentlige forsager glyphosat – så nu stiger pesticidforbruget kraftigt…

25. jun 2021 / Af

Miljøminister Lea Wermelin (S) var en glad kvinde, da hun i sidste uge konstaterede, at glyphosatforbruget er på vej ned på de offentlige områder.

”Det er glædeligt, at der i højere grad bliver brugt alternativer til glyphosat, når der skal fjernes ukrudt på offentlige arealer”, sagde ministeren – og satte derpå turbo på udfasningen med et forslag om sprøjteforbud på en række offentlige og private arealer.

Men hvad er i realiteten alternativet til verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel Roundup – og dets aktivstof glyphosat – der jo også er helt uundværligt i landbrugsregi? Og hvad er det reelle resultat af politisk korrekt ageren uden skelen til faglighed omkring de kemiske midler?

Ifølge afsløringer i avisen Effektivt Landbrug har udfasningen af glyphosat i det offentlige regi såmænd betydet, at det offentlige pesticidforbrug er i kraftig stigning. Siden 2016 er pesticidforbruget på offentlige arealer – målt på aktivstoffer – steget med ikke færre end 63 procent, fordi man ikke længere har det bedste middel til rådighed…

Det skyldes stigende brug af pelargonsyre til ukrudtsbekæmpelse – netop som et alternativ til glyphosat. Også eddikesyre benyttes, når ukrudt skal fjernes fra bl.a. fortov og jernbaner.

Du kan blive klogere på emnet ved at læse Effektivt Landbrugs artikel HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk