hell-4

BL-landmand til kamp for sin dræningsret

07. jul 2021 / Af

”Uden disse dræn vil mine marker forsumpe, så jeg ikke kan dyrke mine afgrøder!”

Så kontant er meldingen fra den sønderjyske landmand Peter Hell, der onsdag fik besøg af såvel Aabenraa Kommune som et lokalt entreprenørfirma. Kommunens repræsentant var på visit for at afproppe lokale dræn langs Søderup bæk ikke langt fra Rødekro. Den 58-årige landmand har således genetableret gamle dræn i området netop for at undgå oversvømmelser – men med henvisning til Okkerloven skal der ifølge kommunen foretages afpropning af drænene.

”Det er jo ikke et egentligt offentligt arrangement, det her, så det er begrænset, hvad jeg kan udtale mig om”, sagde Aabenraa Kommunes teamleder Tine Fricke, da hun ankom til bedriften på Søderupvej i selskab med entreprenørfirmaets ansatte og gravemaskiner.

Hun var tydeligvis overrasket over det store presseopbud – journalister fra både Bæredygtigt Landbrug, LandboSyd, Effektivt Landbrug plus det lokale dagblad JydskeVestkysten – og hun noterede samtlige navne på de tilstedeværende ned på sin blok, inden afpropningsarbejdet blev sat i gang.

”Jeg er her for at få lukket dræn af. Jeg er ikke inviteret til et pressearrangement”, lød det også fra Tine Fricke – som dog opfordrede de fremmødte skribenter til efterfølgende at sende spørgsmål på mail.

Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem – og vandløbsekspert – Peter Rosendal var ligeledes til stede. Han kunne ikke dy sig for alligevel at stille nogle høflige spørgsmål til den lokale kommunes udsending. Tine Fricke blev bl.a. spurgt ind til, om kun Okkerloven er i spil for Aabenraa Kommune i denne sag. Vandløbsloven er nemlig lige så essentiel, påpegede Peter Rosendal, som selv er landmand i Jordrup ved Kolding.

”Ifølge Vandløbsloven må man således ikke ændre på vandføringsevnen uden en egentlig reguleringssag. Men det allermest centrale her er, at enhver landmand har dræningsret. Og dén dræningsret kan man ikke bare fratage ham eller hende”, lød det fra Peter Rosendal.

Peter Hell kan da også dokumentere, at der bestemt ikke er tale om nydræning langs Søderup bæk, men at der skam har været dræn med indløb til åen i adskillige år.

”Via Arealinfo.dk ved jeg, at der i hvert fald har været dræn siden 1954. Nu har jeg bare lagt nyt dræn ind på et lidt højere niveau”, fortæller den sønderjyske landmand – som i øvrigt pointerer, at flere af de omkringliggende arealer er forkert udpeget som lavbundsjord.

Allerede inden onsdagens rendezvous mellem Peter Hell og Aabenraa Kommune havde landmandens advokat Gert Lund fra Interlex overfor kommunen indskærpet, at de udstedte kommunale påbud stilet til landmanden er behæftet med væsentlige retlige mangler, der gør dem både ulovlige og ugyldige.

”Jeg skal derfor opfordre Aabenraa Kommune til at afvente en eventuel prøvelse af grundlaget for påbuddene ved Miljø- og Fødevareklagenævnet og/eller domstolene, hvor min klient indledningsvist vil anmode instansen om at tillægge klagesagen/søgsmålet opsættende virkning. Baggrunden for anmodningen om opsættende virkning er, at den nuværende afblænding eller tildækning af grøften eller drænene vil risikere at skabe væsentlig skade på min klients arealer med økonomiske tab til følge”, lød det i en skrivelse fra advokaten til kommunen.

”Det gøres derfor gældende, at Aabenraa Kommune ikke har den fornødne hjemmel til at fjerne/afblænde udløb til Søderup bæk på det foreliggende grundlag, inden der er sket endelig prøvelse af påbuddene. Jeg skal for fuldstændighedens skyld varsle, at min klient forbeholder sig retten til at kræve sit tab erstattet af Aabenraa Kommune, såfremt kommunen har handlet uagtsomt ved at have fjernet/afblændet udløb til Søderup bæk, inden sagen er endeligt afklaret af prøveinstansen”, hed det også i brevet – uden at formuleringerne dog indtil nu ser ud til at have gjort synderligt indtryk på den sønderjyske kommune.

Peter Hell og hans to sønner Henning og Anders beskæftiger ni ansatte og driver 470 hektar jord, ligesom bedriften udenfor Rødekro indbefatter i alt 630 kreaturer.

”Og jeg er da godt klar over, at jeg kan få erstatning, hvis min jord forsumper. Men det er ikke penge, jeg er interesseret i – det er jorden, der er vigtig, når man har en stor animalsk produktion”, forklarer Peter Hell.

Han vil nu tage et møde med sin rådgiver, grundforbedringskonsulent Kent Morel, samt advokat Gert Lund for at finde ud af, hvordan der skal følges op på sagen.

”Det er ikke mig, der har søgt konfrontationen med myndighederne. Jeg ville hjertens gerne have haft en stille og rolig dialog med Aabenraa Kommune om det her – og det kunne jo også have været tilfældet, hvis kommunen havde fulgt min sagførers anbefaling om at sætte tingene i bero”, forklarer han.

Peter Hell er mangeårigt medlem af Bæredygtigt Landbrug, som ifølge ham kæmper den enkelte landmands sag, ikke mindst i tvister med kommuner og stat.

Indehaveren af Søderupgaard har selv stor erfaring – og betydelig succes – med at føre sager mod det offentlige. Peter Hell er eksempelvis blevet frifundet i landsretten, hvormed han slap for at etablere et dige. Derudover har han ikke færre end tre gange vundet vandløbssager ved henholdsvis landsretten og i Ankestyrelsen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)