Hans Aarestrup

Klimaforandringer kræver realistiske løsninger

13. aug 2021 / Af

Konklusionen på den netop udkomne klimarapport fra IPCC er let at drage for direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.

”Vi er nødt til at tage klimaændringerne alvorligt, men det betyder også, at man er nødt til at lave realistiske løsninger. Varm luft er det sidste, vi har brug”, siger han.

Dansk landbrug skal også være med til at lave løsningerne. Ineffektivt landbrug er dog ikke løsningen, så derfor er fokus ikke afvikling af landbrug, men effektivisering, mener Hans Aarestrup.

”Løsningerne skal ses på globalt plan – det nytter ikke noget at lave tiltag, der isoleret set ser fine ud, men blot skubber produktion over grænserne”, forklarer Hans Aarestrup.

Han peger på, at Danmark har et af de mest klimaeffektive landbrug i verden. Derfor mener han også, at det er naturligt, at vi satser på landbrug – netop for klimaets skyld. Dette vil også have positiv indvirkning på biodiversiteten, da det vil friholde større arealer til natur.

Der skal ske en nedbringelse af CO2- og metan-udledningerne, hvilket for dansk landbrug betyder at fortsætte en positiv udvikling og iværksætte nye produktionsmetoder, så snart disse er udviklet og klar til brug.

Det er vigtigt, at man i de kommende landbrugsforhandlinger tager et holistisk udgangspunkt. Der er en række tiltag, som Bæredygtigt Landbrug mener, kan være interessante:

  • Fortsat forskning og udvikling med henblik på at nedbringe malkekøers metanudledning samt bedre udnyttelse af kvæggyllen
  • Fortsat udbygning af biogasanlæg, selv om der skal gives tilskud til driften
  • Effektiv gylleudnyttelse i svinestalde ved blandt andet hyppig udluftning. Ammoniaktabet i stalden reduceres markant. Gyllekøling kan også være en metode til energiudnyttelse, men med lavere effekt.
  • Nitrifikationshæmmere. Det virker ved midlertidigt at standse omdannelsen af NH4+ til NO3og resulterer i mindre lattergasdannelse
  • Klimasikring og tilpasning af vandløb til større nedbørsmængder, så planternes rødder kan udnytte gødningen optimalt og udvaskning dermed reduceres. Udledning af lattergas under omdannelsen af kvælstoffet reduceres.
  • Dyrkningsjorden skal vedligeholdes. Binding af CO2 i jorden kræver blandt andet et lille overskud nitrat, fosfor og svovl. Et overskud, som ikke længere findes på grund af gødningskvoter, der ikke tager hensyn til klimaet.
  • Reduceret jordbearbejdning og nedmuldning af halm kan på nogle jordtyper være med til at øge muldlaget og binde CO2, når der er næringsstoffer nok til rådighed
  • Realistisk udtagning af drænede lavbundsjorde
  • Økonomisk attraktiv skovrejsning med udnyttelse af gavntræ. Både EU og IPCC peger på, at skovenes rolle bliver at levere produkter til den grønne omstilling. Her er både landbrugsvarer og træ vigtige komponenter

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk