knud-jeppesen

Vi påvirker vel alle det miljø og klima, vi er en del af?

06. dec 2021 / Af

Af moderne landmand Knud Jeppesen, Tørringvej 30, Jelling

Replik til Mikael Mogensen 5. december i Vejle Amts Folkeblad:

Du indikerer udokumenteret, at det er landbrugets skyld, at der er uønskede stoffer i vores drikkevand og henviser til Danske Vandværker (DV) og deres urealistiske drøm om grundvandsparker. Der er over de seneste 20 år sløjfet 97 boringer grundet pesticider i Danmark (GEUS). 86 stk. er sløjfet grundet total ukrudtsbekæmpelse (DSB-vandværker-gårdspladser), og 11 stk. er sløjfet pga. nedsivning fra lossepladser og andre punktkilder. Og INGEN er sløjfet grundet dyrkning af markerne.

Så er det da tåbeligt, at DV og andre ” kloge og bedrevidende” vil bruge op til 10 mia. (1500 kr. pr person) af dine og mine penge på at undgå noget, der er løst.  DV siger jo også, at både PFOS, biocider (træbeskyttelse) og udsivning fra gamle lossepladser er et stort problem i grundvand. Det løses vel ikke med økologisk landbrug? Så ja, vi skal bevare vores rene grundvand, men med fakta og ikke følelser og formodninger og spild af andre folks penge. Moderne sprøjtemidler er bionedbrydelige og kan ikke godkendes, hvis de siver i grundvandet (VAP – godkendelser). Vi har jo også fjernet farligt bly fra benzin, men bruger da stadig benzin.

Og korrekt, at mange af vandløbene ikke er i god økologisk tilstand, som vi har lovet EU. Igen udokumenteret kobling til moderne landbrug. I de nuværende vandplaner (2015-2021) står side 68, at i 1/3 af alle vandløb ”er spildevandsbelastningen en meget væsentlig årsag til, at vandløbene ikke har en god økologisk tilstand” og videre, ”at tilførslen af kvælstof og fosfor har en relativ lille betydning for miljøtilstanden i vandløbene”. Dette gælder vel også N og P fra landbrug?

For øvrigt falder humusindholdet i jorden, når man udpiner jorden for næringsstoffer, som man politisk har været årsag til i mange år.

Og når Hedensted Kommune har 43 overløbsbygværker, hvor der ledes 2-300.000 tons urenset spildevand direkte ud i vandmiljøet med næringsstoffer og iltforbrugende organisk stof (lort), passer det jo meget godt med den dårlige økologiske tilstand. Og så er de jo også lige 220 udløb med spildevand fra separatkloakerede områder, der tilfører 5 til 10 gange så mange stoffer som fra fælleskloak. Så vandløb reddes da slet ikke med økologisk landbrug?

Hvorfor er der ikke noget, der hedder økologisk spildevand? Ja, vi skal alle gøre, hvad vi kan, for bedre miljø og klima, men begynd med fakta og løs problemerne der, hvor de opstår. Så her er da en god mulighed for både ”grønne” og andre politikere for at gøre noget godt for et bedre vandmiljø.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i dagspressen, du kan se Vejle Amts Folkeblads netudgave via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).