knud-3

Skal vi da ikke alle gøre en indsats for miljøet?

25. feb 2022 / Af

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Jelling

Replik til “Havmiljø – nu gør vi alle en indsats for Lillebælts blå natur” i Vejle Amts Folkeblad 20.2.

Super godt, at miljøministeren m.fl. nu træder ind i miljødebatten omkring det forurenede Lillebælt, og at der skal iværksættes tiltag til forbedringer. Fint, at ministeren siger, at ”nu gør VI en indsats”, hvorefter landbruget fremhæves med ”der er behov for at skulle reducere kvælstofudledningen med 13.000 tons for at kunne opnå god økologisk tilstand i fjorde og kystvande”. Så endnu engang flest nye krav til landbruget.

Landbruget går jo foran

Men landbruget er faktisk gået foran og har allerede reduceret halvdelen af kvælstofudledningen. Og vel at mærke er det her i vintertiden med nedbør, som ses nu, at der udvaskes kvælstof fra markerne. Men når det bliver forår, ja så suger planterne alt kvælstof op. Og for øvrigt store mængder CO2. Og mig bekendt er det om sommeren, der er iltsvind. I mange fjordbyer er landbruget faktisk gået foran og har medvirket til etablering af teams med fokus på netop det at forbedre livet i fjord og hav. Det gælder både Vejle, Odense og flere andre byer, hvor man reelt undersøger tilstanden og fælles tager stilling til forbedringer.

Og så nævnes det kort, at ministeren har sendt nye vandplaner i høring – ”her vil vi samtidig sørge for bedre spildevandsrensning fra ikke-kloakerede ejendomme (altså kun dem på landet), færre overløb af spildevand og meget mere”. Og ”meget mere” – tænk, en miljøminister der ikke engang kan nævne flere ting, der skal gøres for at rette op på tilstanden i Lillebælt og andre steder.

Så vil jeg da lige nævne nogle: Stram nu kravene til spildevandsrensning fra byerne – de krav blev ”opfundet” i 1987 og er stadig de samme, altså 35 år med de samme gamle krav!

Så meget forurener kommunerne

De kommuner, der udleder til Lillebælt, har tilsammen over 600 overløbsbygværker, hvor de i 2020 har udledt ca. 4,5 mio. tons urenset spildevand ud i Lillebælt. Det svarer til 350 lastbiler om DAGEN. Ikke så mærkeligt, at der ligger lidt dynd ude i fjordene.

Og så er der alt det, kommunerne ikke oplyser. En af kommunerne til Lillebælt har i 2019 oplyst, at de udleder ca. 250.000 tons urenset spildevand, men aktindsigt viser, at deres renseanlæg har lukket ekstra 500.000 tons direkte ud uden at oplyse det. Andre kommuner gør på samme måde! Måske ministeren skulle gøre noget ved disse ”mørketal”?

Hvis vi nu alle bidrog…

Og kommunerne betaler kun afgift af det spildevand, de renser, så jo mere de lukker uden om, jo flere penge tjenes der. For øvrigt har spildevandsselskaberne nu i to år selv bedt miljøministeren om en afgift på denne ”udenoms-forurening”, men der sker intet. ”For vi ved reelt ikke, hvor meget der udledes”, er undskyldningen.

Så når miljøministeren udtaler, at ”vi nu gør en indsats” og med de nye vandplaner vil gøre ”meget mere”, troede og håbede jeg, at det gjaldt alle. For hvis vi alle bidrager, ja så går der måske mere mirakelkur i den blå natur, som vi alle ønsker.

(Indlægget har også været bragt i Avisen Danmark, der er fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S, du kan desuden se Vejle Amts Folkeblads onlineudgave via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).