Limfjord-aalegraes

Foreningen Rent Havmiljø Nu bakker op om Bæredygtigt Landbrugs holdning

29. mar 2023 / Af

Af Søren-Anker Jensen, Foreningen Rent Havmiljø Nu

Til Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen:

Det var med interesse, jeg læste den artikel, hvor du sætter fokus på kvælstofudledningen fra landbruget, og at der måske kan være andre årsager til, at havmiljøet er i rigtig dårlig tilstand.

Vi har i Rent Havmiljø Nu i flere år har fokus på RGS Nordic, der ligger på Stigsnæs ved Skælskør, og deres udledning af spildevand til Agersøsund.

Giftigt spildevand

RGS Nordic har i mange år importeret spildevand fra den norske olieindustri og er i de senere år begyndt at importere spildevand fra England, Holland, Italien og Tyskland.

Det spildevand, der kommer fra olieindustrien, er enormt giftigt, og flere eksperter fortæller, at den eneste ordentlige måde at behandle spildevandet på, er at brænde det af, det kan ikke renses i et biologisk anlæg som det, RGS Nordic har. Grunden til at RGS kan blive ved med at importere spildevandet, er, at de har en miljøgodkendelse fra 2008, og som de den dag i dag stadig kører efter, og den er ikke blevet revideret siden 2008.

Stærkt forurenende stoffer

RGS kører med en initialfortynding på 70, det vil sige, at hvis der må lukkes et kilo ud af et stof, ifølge de miljøkvalitetskrav der er, så må RGS udlede 70 kg uden at overskride kravene.

RGS er en stærkt forurenende virksomhed, der udleder en masse tungmetaller, PFAS, PFOS, kvælstof, fosfor, organisk materiale, jern m.m.

Vi har alle analyserapporter fra år 2016 til 2021, og de viser, at RGS udleder ca. 10 tons kvælstof, ca. 170 tons organisk materiale, ca. 1 tons fosfor, ca. 2,7 tons jern om året, alene til Agersøsund, derudover udleder RGS PFOS/PFAS.

Hvad man glemte hos kommunen…

I 2013 kom der EU-krav til PFOS på 0,13 ng/L, og det blev implementeret i 2018 i Danmark, Slagelse Kommune “glemte” at gøre det til et krav overfor RGS, og derfor må RGS stadig udlede efter godkendelsen fra 2008, hvor de har lov til at udlede 175 kg PFOS, EU-kravet er, at der må udledes 9 gram om året, i dag måler RGS ikke for PFOS i deres udledning, de få målinger, der forefindes, viser en overskridelse fra 15 til 469 gange i forhold til de EU-krav, der gælder i dag.

De få fisk, der bliver fanget i Agersøsund, Storebælt og langt ned i Langelandsbæltet, skal fanges fra 0 til omkring 5 meter vand, de vil ikke ud, hvor der er dybere, mon ikke kvælstofudledningen fra landbruget også havde haft en betydning på det lave vand.

Det samme er gældende i den østlige Østersø, hvor der i dag bliver fanget fisk, mon ikke der bliver lukket kvælstof ud fra landbruget i det område, men fiskene vil gerne være der.

Hvorfor har man så været efter landbruget?

Alle har været efter landbruget i rigtig mange år, men det er mærkeligt, efter at landbruget har reduceret i deres forbrug af gødning, er havmiljøet blevet i en dårligere tilstand, så vores opfordring er også, at der skal kigges på andre steder, hvor der kommer forurening, og man kunne kigge på, hvilken betydning RGS Nordic har haft på havmiljøet.

Onsdag den 29. marts skal Miljøudvalget i Slagelse Kommune tage stilling til en ny miljøgodkendelse til RGS, vi håber, det blive en godkendelse uden en blandingszone eller andre tekniske beregninger, der intet har med rensning af spildevandet at gøre, og som kun vil være med til at fortsætte med, at havet bliver i en dårlig tilstand.

(Skribenten har sendt ovenstående til Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Det indlæg, som skribenten reagerer på, blev først bragt i Altinget, ligesom Fiskerforum.dk efterfølgende har beskæftiget sig med budskabet – du kan se originalteksten via linket HER).