MOeDE-blomsterstribe-paa-Ryegaard-Gods

Sjælland summer igen – BL-medlem opfordrer til at give brakarealer lidt ”vildt med vilje”

21. mar 2023 / Af

Det er noget af et projekt, den sjællandske landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Ole Christiansen, tog initiativ til for nogle år siden:

#SjællandSummer handler om at skabe naturstriber på markerne og vel at mærke engagere sjællænderne i arbejdet med at styrke biodiversiteten. Igen i år regner landmanden og de øvrige ildsjæle bag kampagnen med en stor opbakning.

Mere variation på de forhadte brakmarker

”Vi skulle gerne – endnu engang – få blomsterstriber nok til, at et to til tre meter bredt bælte ville kunne strække sig fra Helsingør i nord til Vordingborg i syd – tur/retur. Det har vi i hvert fald baseret vores frømængder på. Der plejer at være enormt stor støtte fra både land og by. Og man må selvfølgelig gerne være med, selv om man ikke bor på Sjælland”, fortæller Ole Christiansen til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

I år falder en hel del marker for EU’s toårsregel og skal derfor omsås, hvis de tidligere har været brugt som bestøver/blomstermarker. Også en anden ting er specielt for 2023, hvis man spørger Ole Christiansen:

”Nu har der været så megen debat om de forhadte fire procents brakmarker – som Danmark utroligt nok holder fast i som det eneste land i Europa – og det er jo ingen hemmelighed, at der er ret ensformige blandinger på markedet med lidt græsfrø og honningurt. Det ville da være oplagt at give disse marker lidt vildt med vilje, så både dyr og insekter får noget variation i smagsoplevelsen”, siger planteavleren fra Roskilde-oplandsbyen Gadstrup.

Tre afhentningssteder

Det sjællandske blomsterstribe-projekt skal vise, at det ikke kun er på det generelle plan – men også med konkrete projekter – at fødevareproducenterne herhjemme er med til at styrke biodiversiteten. Vel at mærke også de konventionelle landmænd. Frøblandingen er ifølge initiativtagerne til gavn for både insekter, bier, sommerfugle, fugle, vildt, naturen og såmænd også de mennesker, som involverer sig i projektet.

Der er to kilo i hver frøblandings-pose, der hver især skulle kunne dække et område på omkring 1.000 kvadratmeter. Igen i år bliver der mulighed for at afhente frøet, der er produceret hos DSV Frø, tre steder på Sjælland. Det kræver dog, at det er bestilt senest tirsdag den 11. april. Man kan også bestille frøblandingen til direkte levering.

Se mere på hjemmesiden HER. 

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk