bjarke-4

BL’s nye bestyrelsesmedlem vil slås for ejendomsretten

25. apr 2023 / Af

”Det er sådan set helt fint, når almenvellet i ny og næ vil købe vores jord til et eller andet ædelt formål og vel at mærke vil betale ordentligt for det. Men når man – helt uden erstatning – tager dyrkningsretten fra os, står jeg altså af. Landbrugsejendommene bliver jo helt usælgelige, og det er i disse bygninger og i dén jord, vi landmænd har vores pensionsopsparinger stående. Jeg er helst fri for at køre i traktoroptog til København – men når den private ejendomsret og landmandens eksistensgrundlag er under angreb, er jeg klar!”

Ordene kommer fra Bjarke Bjerg, 51-årig landmand fra Vendsyssel.

Selv på denne forårsdag, hvor vendelboen og hans medarbejder har travlt med både at gødske og sprøjte marker i området mellem Brønderslev og Saltum, kan det nyvalgte medlem af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelse ikke lade være med at tale om det, der er foreningens berettigelse:

Kampen for rimelige og retfærdige rammevilkår i dansk landbrug.

Bjarke Bjerg er vokset op på Holmegaard i Stenum en halv snes kilometer fra hans bopæl – en aldrig navngivet gård – her på Hammelmosevej. Ved barndomshjemmet har landmanden samlet alt kornet og lidt af bedriftens svineproduktion, mens gården her ved landsbyen Manna fungerer som et samlingssted for både maskinpark og medarbejdere. Den tredje og sidste matrikel i selskabet lidt herfra huser både grise og et frølager.

Det nyvalgte BL-bestyrelsesmedlem er søn af den navnkundige BL-ildsjæl Poul Erik Bjerg, som bl.a. kendes for sine utallige læserbreve. Men det er ikke helt historisk korrekt, når folk har fået den opfattelse, at Poul Erik Bjerg meldte sig ind i Bæredygtigt Landbrug ved foreningens stiftelse – og derefter ligeledes fik gjort sin søn aktiv.

”Jeg meldte mig faktisk ind i BL før min far”, griner Bjarke Bjerg.

”Ja, jeg vil tro, at jeg meldte mig ind i foreningen som en af de 100 første. Lige så snart jeg hørte, hvad den dér sjællandske gruppe af landmænd havde gang i dengang i 2010, tænkte jeg, at dér skal jeg også være med! Det virkede som det helt rigtige lige fra begyndelsen”, fortæller Bjarke Bjerg.

Allerede inden BL’s stiftelse var Bjarke Bjerg godt utilfreds med landboforeningernes ageren overfor politikerne. Den praktiske hjælp til landmændene fejlede såmænd ikke noget, men især foreningernes hovedkontors leflen overfor parnasset havde han svært ved at fordøje.

”Landbrug & Fødevarer sagde jo ja til alt dengang. Og når jeg så forsøgte at tale den lokale landboforeningsformand til fornuft, blev jeg belært om, at man jo skal kunne tælle til 90 mandater. Men jeg syntes – og synes stadig – at man skal kunne stå fast på fagligheden. Dengang var der bræmmer på vej, der ville tage 15 hektar af min jord, ligesom Grøn Vækst lagde op til, at en hvedemark her i Vendsyssel kun måtte få det halve af det kvælstof, der var brug for. Så handler det da ikke om at kunne tælle, men om at insistere på landbrugsfaglighed”, som han formulerer det.

Selv om han blev født ind i erhvervet, har Bjarke Bjerg faktisk ikke altid følt sig sikker på, at han skulle være landmand. Efter landbrugsskolen læste han til ejendomsmægler og forestillede sig, at han måske skulle være fritidslandmand med hovedfokus på ejendomshandel.

”Men lige pludselig havde jeg købt 150 hektar jord ekstra, og så kunne jeg jo lige så godt fortsætte. Det har jeg heller aldrig fortrudt”, siger han.

I dag ejer og driver han 350 hektar med hvede, raps, byg, frøgræs og hestebønner, ligesom han leverer 7.500 slagtesvin om året. Sidstnævnte tal kunne være meget større, hvis det ikke var for de i Danmark altid så snævre og usikre rammevilkår.

”Jeg leverede det dobbelte antal svin for 10 år siden, og jeg har haft planer om et nybyggeri med plads til 10.000 ekstra af slagsen, men miljøkravene stoppede mig. Jeg havde ellers også fået den idé, at de cirka 5.000 svin, der gik på halm, ville kunne sælge på dyrevelfærden og dermed give en merpris på en sådan mærkevare. Men hvad sker der så? I stedet stiger miljøkravene – og til den samme afregning! Så kan det jo ikke betale sig længere. Så man kan vel sige, at det er gået støt og roligt med at udvide min planteavl, og så er husdyrene til gengæld lidt i dvale – men på en måde, hvor jeg altid er klar til at springe på toget igen”, lyder det.

Vendelboen tilbyder i øvrigt også via eget anlæg kornrensning til såsæd for de af egnens planteavlere, som måtte ønske det.

Bjarke Bjerg er gift med Dorthe, som har været medbestyrer af sin families Kop & Kande-butik i Løkken og i dag arbejder i en tilsvarende butik i Brønderslev. Parret har to børn: Camilla på 21, som er i gang med sit andet sabbatår og næste år planlægger at læse marketing. Samt Frederik på 19, som gerne vil læse erhvervsøkonomi, men som i første omgang snart skal ind og passe på Dronningen som garder.

Som om landbrugsdrift, familieliv og dertilhørende skiferier ikke fylder rigeligt i forvejen, kan Bjarke Bjerg ikke dy sig for også at være engageret i masser af projekter i lokalsamfundet:

Landmanden sidder i bestyrelsen for det lokale vandværk. Er med i et pumpelaug, der gør sit til at komme forsumpningen af de omkringliggende arealer til livs. Agerer primus motor for en skrotindsamling, der kommer den lokale borgerforening til gode. Og er minsandten ligeledes involveret i styregruppen bag en – forhåbentlig – kommende købmandsbutik, som en landmandskollega i området har lovet at lægge jord til.

”Vi har et meget velfungerende lokalsamfund med bl.a. skole, fitnesscenter og multihus. Men der er altså ikke noget, der kommer af sig selv. Vi, som bor her, må selv gøre en indsats”, forklarer han.

Læg dertil, at han gennem 10 år sammen med syv andre landmænd opkøbte 1200 hektar landbrugsjord i Rumænien, hvor han var en af primusmotorerne og direktør for selskabet. Jorden var fordelt på ikke færre end 1024 skøder, så købene var juridisk bindende med alle de rettigheder, det fører med sig.

”Man kan da godt grine lidt af det rumænske system. Men sandheden er, at dernede ejer man rent faktisk jorden, når den er på skøde, og man må vel at mærke også dyrke den. Herhjemme kan man jo lige pludselig blive ramt af paragraf 3-krav og så meget andet skrammel”, siger Bjarke Bjerg.

Siden den seneste generalforsamling i Bæredygtigt Landbrug har han altså også siddet i BL’s bestyrelse. Hvilket et bestyrelsesmedlem allerede for en del år siden forgæves forsøgte at overtale Bjarke Bjerg at stille op til.

”Men dengang havde jeg meget travlt med især Rumænien-projekterne. Da bestyrelsesmedlem Klaus Aage Bengtson så spurgte mig denne vinter, var jeg nemmere at overtale. Og det er vel et spørgsmål om at prioritere sin tid. Jeg skal dog nok ikke tage mere ind lige nu”, griner han.

Udover Bjarke Bjerg består Bæredygtigt Landbrugs bestyrelse af formand Peter Kiær, næstformændene Niels Hauge Mikkelsen og Gustav Garth-Grüner samt de menige bestyrelsesmedlemmer Ann Louise Worsøe Jørgensen, Peter Rosendal, Klaus Aage Bengtson, Jørgen Brønd, Hans Henrik Pørksen og Thomas Jensen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)