bertram-1

Den danske klima- og CO2-politik er totalt forfejlet

26. jun 2023 / Af

Af Lars Bertram, landmand, Vesterskov, Snogbæk Nederby 26, 6400 Sønderborg

Dansk klimapolitik bærer ikke præg af, at man vil det bedste for klimaet. Derimod bærer det præg af kun at have fokus på afgifter, bureaukrati og unødigt at komplicere tingene.

Se blot, hvordan regeringen ser på landbrugets processer. Man mener, at naturens egne – og dermed landbrugets biologiske – processer er den store synder for klimaet og vil pålægge astronomiske afgifter på de naturlige processer. Det vil medføre, at disse processer stoppes, og landbruget må lukke.

Intet er mere forkert.

Regnskabet går i nul

Landbrugets biologiske processer går i nul på CO2-regnskabet. Det er et faktum, man overser, bevidst eller ubevidst. Planter på marken, om det er korn, græs, træer eller hvad det måtte være, optager CO2, når det gror. Samme mængde CO2 frigives, når mennesker spiser brød bagt fra korn, eller når kornet fodres til husdyr. Herfra frigives CO2’en, når man spiser kødet.

Der frigives ikke mere CO2, end der optages. Dette kredsløb går CO2-mæssigt i nul.

Uforståelige prioriteter

Derfor er det uforståeligt, at man vil pålægge afgifter her. Grunden er, at man piller noget ud af ligningen eller af regnestykket, om man vil. Der opstår en skelnen mellem, i hvilket land kødet spises, og kornet produceres.

Denne osteklokkepolitik er klimaet altså bedøvende ligeglad med.

Udover dette, så tillader regeringen ikke, at man medregner den CO2, planterne optager, når de gror. Jo bedre og jo mere livskraftige afgrøder, jo mere CO2 optager planterne pr. kvadratmeter landareal.

Dette giver jo slet ingen mening, og det er faktuelt forkert, når man piller noget så væsentligt ud af regnestykket, der vitterligt er der.

Forfejlet og uintelligent

Herudover medregner man heller ikke biogasanlæg, hvor landbrugets restprodukter producerer biogas, som reducerer brugen af fossile brændstoffer. Dette giver heller ingen mening.

Derfor er regeringens klimapolitik både forfejlet og uintelligent.

Hvis man vil gøre noget for at reducere CO2 i atmosfæren, skal man reducere afbrændingen af fossile brændstoffer. Det er det eneste, der påvirker mængden af CO2.

Den intelligente måde at gøre det på er at lade den teknologiske udvikling klare dette. Udvikling af atomkraft, brint med mere vil i løbet af en kort årrække kunne løse dette problem fuldstændig.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i bl.a. Avisen Danmark og Effektivt Landbrug, du kan se sidstnævnte medies onlineudgave via linket HER. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Hvad Bæredygtigt Landbrug synes om en CO2-afgift på dansk landbrug, fremgår ret klart af efterhånden adskillige pressemeddelelser, facebookopslag og læserbreve – du kan bl.a. se et bidrag til debatten fra BL-formand Peter Kiær herunder).

CO2-afgift vil ødelægge min og mange andre landbrugsbedrifter