Limfjord-aalegraes

I Danmark har vi ”Komiske Stiig”

22. jun 2023 / Af

Af Jørgen Friis, Sarumgårdsvej 4C, 5290 Marslev

Saddam Hussein havde sin komiske Ali, som hårdnakket benægtede, at amerikanerne var i landet, selvom de næsten stod udenfor hans dør i Bagdad.

Putin har sin komiske Igor, generalen med de skræmte øjne, der – næsten uden at bevæge munden – udbreder tirader i russisk stats-tv om, hvor godt det går med krigen i Ukraine, selvom alle udenfor Rusland ved, at det stik modsatte er tilfældet.

Og her i Danmark har vi komiske Stiig, professoren fra Aarhus, som i årtier har levet af at fortælle myten om, at det er landbrugets kvælstof, der er skyld i alle ulykkerne i havet omkring Danmark, og hvor han nu kræver kæmpestore og helt urealistiske reduktioner.

De lærde bør belæres

Jeg har igennem nogle år forsøgt at få de lærde til at forholde sig til forholdene i Kertinge Nor, hvor kloakvandet i 1989 blev sendt til et rensningsanlæg i stedet for ud i noret, hvorefter livet er vendt tilbage til noret, selvom landbrugsdriften fortsatte ufortrødent med sin kvælstofudledning.

Jeg delte min ærgrelse over den manglende lydhørhed fra sagkundskaben med kommunernes onde ånd på kloakområdet, landmand Knud Jeppesen fra Jelling, og sendte ham alle mine skriverier om emnet.

Med biologens ord…

Han gik heldigvis ind i sagen og fandt på nettet et turprogram for en tur omkring Kertinge Nor i 2016, hvor forvandlingen fra kloakpøl til klart fiskevand med masser af ålegræs er sket. Her skriver en biolog, nu afdøde Gorm Rønved Larsen, følgende i sin turbeskrivelse:

“En undersøgelse foretaget af Miljøministeriet viste, at fjordbundens sediment rummede et magasin af næringsstoffer, der var blevet opbygget under spildevandsudledningerne. Dele af dette næringsstoflager blev nærmest som en bøvs frigjort i 1992 og bevirkede en massiv intern forurening af fjordvandet. Forureningen gav anledning til masseforekomst af planktonalger, der kvalte store dele af bundens plante- og dyreliv. Nu mere end 30 år senere kan man se langtidseffekterne af spildevandsafskæringen, og hvordan livet i Noret har udviklet sig. Det har vist sig at være en kæmpe succes.”

Jeg håber at få de lærde på banen med en forklaring, men det er jo nok et fromt ønske, da de i så fald bliver nødt til at ændre deres verdensbillede. Der er nok ingen tvivl om, at lignende tiltag vil hjælpe andre nødlidende fjorde og søer.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Det omtalte turprogram kan du se HER. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).