gen-niels

Udtagning af landbrugsjord forværrer klimaet

25. jul 2023 / Af

Af Niels Hauge Mikkelsen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Granlyvej 39, 5592 Ejby

Et nyt forskningsresultat fra SDU bekræfter gammel viden, der åbenbart aldrig nåede ind til beslutningstagerne på Slotsholmen:

Udtagning og vådlægning af lavbundsjord – der i rigtig mange tilfælde er virkelig god landbrugsjord – er en meget dårlig idé. Der dannes således store mængder metan, og derfor udleder de oversvømmede arealer minsandten mere klimagas end de dyrkede lavbundsjorde. Kombineret med den kendsgerning, at de udtagne jorde heller ikke længere skal have planter/afgrøder, der optager CO2, må den storstilede nationale plan om at udtage 100.000 hektar siges at være ikke bare et angreb på dansk fødevareproduktion men også et tilbageslag for klimaet. Det er forhastet at sætte mere jord under vand uden at måle ordentligt på udledningerne. Men godt, at man ikke nåede ret langt med de projekter, der tydeligvis manglede et videnskabeligt fundament.

Det minder om diskussionen vedrørende den truende CO2-afgift – hvor man af uransagelige årsager tror, at Danmark er en osteklokke, og at madvarer, der efterspørges på det internationale marked, ikke fremover vil blive produceret andre steder end i Danmark.

Hvad er egentlig vigtigst, må man efterhånden spørge sig selv: Klimaet eller bare at få lukket noget landbrug ned? Gad vide, hvornår man holder op med at lade lommefilosofi være grundlaget for dansk klimapolitik.

Klimaet forbedres kun via viden – også af den slags, ikke alle ønsker sig.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i såvel dagspressen som diverse landbrugsmedier. Læs eksempelvis hjemmesideudgaverne fra Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig og Herning Folkeblad HER, HER, HER og HER, ligesom Effektivt Landbrug har bragt teksten HER. Du kan se et link til det omtalte forskningsresultat HER samt Maskinbladets omtale af undersøgelsens konklusioner HER).