Mark-med-traktor-2

Hør Bæredygtigt Landbrugs næstformand kritisere ”fjollede klimaløsninger” i radioprogram

29. aug 2023 / Af

Der mangler en sondring mellem det biogene (cirkulære) og det fossile, når danske politikere debatterer CO2-afgift. Det mener Bæredygtigt Landbrugs næstformand Niels Hauge Mikkelsen, som tirsdag formiddag deltog i radioprogrammet ”Guld og grønne skove” på P1.

”Det går ikke at sammenligne en ko med et kulkraftværk”, som han formulerede det.

Giv landmanden frihed

Niels Hauge Mikkelsen, som til daglig er såvel konventionel som økologisk landmand på Fyn, tilføjede, at danske landmænd i de gængse klimaregnskaber slet ikke belønnes for alt det positive, de bidrager med, for eksempel levering af klimavenlige energiløsninger. Han forklarede også, at dansk klimapolitik åbenlyst består af ”fjollede løsninger”, der som oftest er baseret på enten usikre eller decideret forkerte beregninger. Han slog i radioudsendelsen til lyd for, at danske landmænd får det frie valg til at drive deres jord fagligt korrekt, så man undgår eksempelvis datotyranni samt efterafgrøde-løsninger, der slet ikke gavner hverken klimaet eller miljøet.

”Læg ansvaret ud lokalt, hvor den enkelte landmand kan optimere sin drift – på dén måde bliver bedriften faktisk mere klimavenlig”, lød det fra Niels Hauge Mikkelsen.

Vigtig husdyrproduktion

Han advarede mod at tro på de Kloge-Aager, som beretter, at en nedlukning eller voldsom nedskæring af dansk husdyrproduktion slet ikke vil skabe nogen nævneværdig lækage – altså udflytning af produktion til andre lande.

”Har vi virkelig magt til herhjemme i Danmark at forlange af tyskere eller japanere, at de skal spise andet eller mindre?”, spurgte Niels Hauge Mikkelsen.

”I øvrigt baserer vi jo langt størstedelen af vores biogasproduktion på husdyrene”, betonede han også.

Ingen trusler om optøjer

Niels Hauge Mikkelsen kunne flere gange under udsendelsen henvise til konkrete tal i diverse rapporter, hvilket åbenlyst tog brodden af flere kritiske spørgsmål rettet mod ham. Programmets vært Lars Trier Mogensen – som er journalist, forfatter og ligeledes kendt fra TV2 News-udsendelsen ”Besserwisserne” – forsøgte tydeligvis forgæves at få Bæredygtigt Landbrugs næstformand til at annoncere voldsomme landmandsprotester i Danmark, såfremt politikerne vedtager en CO2-afgift på dansk fødevareproduktion. Niels Hauge Mikkelsen afviste imidlertid at true med det, som Lars Trier Mogensen kaldte hollandske tilstande – med henvisning til bondeoprøret i det lille land.

”Nu skal vi tage tingene ét skridt ad gangen”, forklarede Niels Hauge Mikkelsen, som i første omgang sammen med resten af Bæredygtigt Landbrug forsøger at påvirke lovgiverne i den rigtige retning.

”Men der er ingen tvivl om, at der hersker stor bekymring rundt om i Danmark. Folk ser deres arbejdspladser i yderområderne være i fare. Det skal man passe på med at undervurdere. Mange derude føler sig meget presset”, som BL-næstformanden formulerede det.

Udkantsområder marginaliseres

Niels Hauge Mikkelsen nåede også at italesætte, hvordan lovgivning i øvrigt – det gælder bl.a. de nye ejendomsskatter – skaber affolkning på landet.

”Udkantsområderne marginaliseres på forskellig vis. Og derfor bliver hele vores udkantsstemme derfor også gradvist mindre”, sagde han.

Bæredygtighedsbegrebet set fra et landmandssynspunkt blev ligeledes berørt, ligesom Niels Hauge Mikkelsen gjorde radiolytterne klogere på den helt aktuelle høstsituation hjemme på Vestfyn.

Du kan høre den omtalte udgave af P1-programmet ”Guld og grønne skove” via linket HER. Niels Hauge Mikkelsen er hovedpersonen i de sidste 20 minutter af udsendelsen, der varer en lille time.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk