fjord-22.-juli-2013

Hvorfor får professor Markager lov til at udtale sig om ting, han ikke har forstand på?

25. okt 2023 / Af

Af Jens Iversen, landmand, Åstorpvej 78, 6070 Christiansfeld

Nyhedsudsendelserne i Danmarks Radio læner sig mere og mere mod plat underholdning såsom fredagsunderholdningen ”Alle mod 1”.

Ved flere lejligheder på det seneste har DR’s journalister valgt at lade AU-professor i havmiljø Stiig Markager være enfoldig studievært og fremture med sine private konklusioner om, at iltsvindet i danske farvande kun har én synder, landbruget. Denne mand udtaler sig som ekspert i snart sagt alt og har tiltaget sig overherredømmet over flere af sine professorkollegers intense forskning. Han nøjes ikke med baggrund i den ulykkelige tilstand med iltsvind i indre danske farvande at konstatere, at der kommer for mange næringsstoffer ud fra vandløbene. Fra sin forskning ude i havet har han tilsyneladende skabt sig en langt større indsigt i kvælstofkredsløbet oppe på land end sine professorkolleger, der faktisk forsker i feltet.

Hvor er de kritiske journalister?

Højere magter, herunder DR’s ledelse, holder tilsyneladende hånden over den enfoldige professors brede pensel. Det burde veluddannede og kritiske DR-journalister ikke gøre.

For underholdningens skyld og et tilsyneladende udtalt ønske om at inficere nyhedsudsendelser med feel-good-stemninger formår de passive DR-journalister ikke at anholde professorens voldsomt bredspektrede påstande. Markager ved ikke meget – og tilsyneladende slet ikke på et videnskabeligt niveau – om næringsstoffernes kilder og komplicerede opførsel på land. Derfor er det helt uantageligt, at de halvsovende feel-good-DR-journalister end ikke formår at spørge, hvordan havmiljø-professor Markager kan vide så meget om kvælstofkredsløbets komplekse tilstande i dyrkningsjorden, at han tillader sig sine unuancerede konklusioner. Det er udokumenteret udskamning af en befolkningsgruppe med påstande om hug- og stikfaste konklusioner på et forskningsfelt, der ikke er hans.

Sikken “ekspert”

Markager er bestemt ikke uden evner indenfor underholdningsindustrien, når det lykkes ham at blive omtalt som ”ekspert”. I Aftenshowet den 2. oktober fik han frit lejde af journalisterne Mette Bluhme Rieck og Johannes Langkilde til ukritisk at dømme landbruget som eneste synder i forholdet om efterårets iltsvind i nogle af de danske farvande. ”Alle mod 1” er underholdning og populisme, der inddamper debatten, demokratiet og videnskabeligheden til et leje, hvor en ekspert kan blive ekspert i alt, hvad han har en mening om.

Der er ikke noget nyt i, at professor Markager har synspunkter om en masse udenfor sit eget forskningsfelt. Det har vi hørt på i mere end tyve år, og hans løsning går i al sin enkelhed på at reducere landbrugets anvendelse af næringsstoffer og reducere det dyrkede areal. Begge dele har fundet sted. Arealanvendelsen til landbrugsformål har ikke i nyere tid været mindre, og mængden af forbrugt handelsgødning er tilnærmelsesvis halveret de seneste 35 år. Et betragteligt økologisk dyrket areal er kommet til, og lige lidt hjælper det.

Så den ”medicin”, som Markager i sine ekspertudtalelser mener, der skal ordineres mere af, synes ikke at have effekt.

Skomager, bliv ved din læst…

Måske burde professoren i havbiologi holde sig på havet og så lade hans gode kolleger, danske som internationale, der besidder videnskabelig indsigt og ekspertise om kvælstof og udvaskning fra landområder, udtale sig på dette felt.

Det er skammeligt, at DR så ukritisk holder mikrofonen for en ekspert, som notorisk har for vane at overbefamle sine ekspertkollegers forskningsfelter med antagelser, synsninger og politiserende påstande om, at landbruget modarbejder faglig udvikling og miljøbeskyttelse.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug. Skribenten er medlem af både Agerskovgruppen og Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).