IMG_3272

Så lad dog vandet strømme!

20. aug 2024 / Af

Af Nikolaj Schulz, chefjurist hos Bæredygtigt Landbrug, Gl. Tårupvej 48, 7000 Fredericia

Rigtig mange medlemmer ringer med vandløbsproblemer. Det tager vi os af, men højsæsonen plejer at være november – nu er det et konstant problem året rundt.

Der har været meget nedbør hen over sommeren – og vi har højst sandsynligt endnu flere våde dage i vente. TV2 Øst skriver: ”Grundvandet står rekordhøjt for årstiden, og det skaber bekymringer for vinteren.” og i DR: ”Rekordhøjt grundvand kan øge risiko for oversvømmelser”.

Ifølge GEUS står det øverste grundvand særdeles højt i forhold til normalen for årstiden. Nogle steder endda rekordhøjt. ”Hvis grundvandet ikke snart falder til et normalt niveau for årstiden, skal der ikke meget nedbør til i efteråret, før vi risikerer oversvømmelser fra grundvand og vandløb i lavtliggende områder”.

Nogle slår ud med armene i afmagt, og man hører: ”klimaforandringer” uden at påpege en løsning. Står vi foran Den Store Manddrukning? Nej. Vi har bare ikke passet på vores dræn og vandløb.

Under jorden langt de fleste steder i Danmark er der dræn, så vi kan gå tørskoet – bygge, køre, have diversificeret tør og våd natur – og ikke mindst landbrug. I drænene løber regnvandet, og på et tidspunkt kommer de ud i vandløbene – og så til havet.

Det er i høj grad i vandløbene, at problemerne opstår. Den gennemsnitlige bund i vandløbene er igennem de seneste 30-40 år hævet betydeligt (mange steder ulovligt). Samtidig fjerner man ikke siv og andet godt i vandløbet. Vandet løber langsommere, men vandtilførslen er den samme – og så stiger vandspejlet. Vandet, der prøver at komme ud i vandløbet, trykker derfor mod overfladen, og derfor står grundvandet rekordhøjt.

Det høje grundvand er langt hen ad vejen menneskeskabt – nu truer det ikke kun landbruget, men natur, huse og byer.

Det er et nationalt problem. Kommunerne skal i gang med oprensning og grødeskæring i vandløbene, og miljøministeren bør ligeledes kræve, at kommunerne gør deres pligt og sikrer, at vandløbene er lovlige og vedligeholdt.