Thomas Jensen (bredformat)

Vores skat, vores velfærd

30. sep 2024 / Af

Af Thomas Jensen, landmand og bestyrelsesmedlem hos Bæredygtigt Landbrug, Tarmvej 57, 6880 Tarm

I år med dårlige økonomiske forhold lægges stenene til den fremtidige succes – og modsat, når vi har år med god økonomi, hvor stenene til den kommende konkurs lægges. Det er desværre nok det sidste, der er gældende nu, hvis man ser på de beslutninger vedrørende den grønne trepart, som politikere og embedsmænd forhandler om i denne tid.

Selv om det går økonomisk fantastisk i Danmark, og der er midler til at træffe sunde økonomiske valg, vælger man i stedet for at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug og dermed nedlægge tusindvis af arbejdsplads i landområderne.

Skattekronerne, som vi uden for byerne også betaler, bliver brugt til at nedlægge vores egne og naboernes arbejdspladser. Den er ikke let at sluge, mens vi betaler skatten.

I det sønderjyske er der nu cirka tusind dages ventetid på en speciallæge i Region Syddanmark, og i Nordjylland må børn vente cirka to år på hjælp i børnepsykiatrien.

Store besparelser eller manglende tilførsler til det danske forsvar gør, at fregatterne ikke kan skyde og øve sig til truslerne fra Rusland, mens danske krigsskibe ligger stille til reparation og mangler penge til daglig drift.

I stedet for at hjælpe børn og voksne, der har akut brug for hjælp – eller opruste, så Forsvaret rent faktisk kan træne og imødekomme truslerne, vælger politikerne at bruge over 50 milliarder kroner på at købe 15 procent af landbrugsjorden og plante træer.

Dét betyder langt færre arbejdspladser i yderområderne, mindre mad til verden og maden i fremtiden i stedet bliver produceret steder, hvor de ikke kerer sig lige så meget om miljø, dyrevelfærd og klima, som vi danske landmænd gør.

Derfor undrer jeg mig – og jeg tvivler på, at jeg er den eneste – over, hvorfor vi ikke bruger skattekronerne på blandt andet vores børns sundhed og skole i stedet for at nedlægge arbejdspladser, der indbetaler kroner til statskassen?

Embedsmænd og politikere bør vågne op fra deres søvn, inden de lægger sidste sten til en kommende konkurs hos mange danske landmænd. Vores penge skal bruges til vores velfærd – og ikke til politikkernes interesser.