Peter Kiær, formand (2)

Peter Kiær: Det er langt over stregen, hvis landbruget ikke får erstatning for værditab

17. okt 2024 / Af

Mens forhandlingerne om grøn trepart fortsætter, har landmænd og resten af befolkningen nu kunne læse, at regeringen ikke har aftalt kompensation for landmændenes uundgåelige værditab, når store dele af de dyrkede arealer ifølge aftalen skal omlægges til skov og natur.

– Det er virkelig at træde på landmænd, der i forvejen står til at tage afsked med marker, der er blevet opdyrket gennem generationer. Det er fuldstændig uacceptabelt, udtalte formand Peter Kiær onsdag til Jyllands-Posten.

Bæredygtigt Landbrug mener, at det er dybt chokerende, at landbruget ikke bliver kompenseret for det værditab, de efter alt at dømme bliver tvunget til at lide, når den grønne trepartsaftale over de kommende år skal gøres til virkelighed. Skov skal rejses, landbrug skal nedlægges.

Derfor slår vores formand fast, at Bæredygtigt Landbrug selvsagt ikke kommer til at se passivt til, hvis det er den tilgang, som aftalen bygger på.

– Det her rammer lige ned i vores mærkesag om ejendomsretten, som Bæredygtigt Landbrug har kæmpet for, siden organisationen så dagens lys. Hvis ikke vi får kompensation for værditabet, når der skal rejses skov på vores arealer, så bliver vores ejendomsværdi udhulet. Det vil være en krænkelse af ejendomsretten, hvis det er den vej, som regeringen vælger at gå, siger Peter Kiær og understreger, at det er langt over stregen.

Derfor forsøger Bæredygtigt Landbrug at komme i dialog med trepartsministeren, som skal stå for at gøre Aftale om et Grønt Danmark til virkelighed, når den er stemt igennem i Folketinget.

– Vi vil diskutere implementering af trepartsaftalen og vigtigheden af at have fagligheden med, men med Jeppe Bruus’ nyeste udmelding om manglende erstatninger er det blevet endnu mere aktuelt at få et møde med ham. Vi må minde ham om paragraf 73 stk. 1 om ejendomsrettens ukrænkelighed, siger Peter Kiær.

Formanden håber ikke, at det bliver nødvendigt med et retsligt efterspil, men vi må holde dørene åbne, hvis aftalens rammer ligger op til at udhule landmændenes økonomi og dermed spænde ben for udviklingen af dansk landbrug.