Peter-Kiaer-formand-for-Baeredygtigt-Landbrug (brugbart format)

Er salg af CO2-kvoter virkelig vejen frem mod et bedre klima?

10. okt 2024 / Af

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug

Man skal altid være forsigtigt med at drage konklusioner, når det er på baggrund af lækkede dokumenter. Men det frustrerer mig alligevel, at jeg nu i Børsen kan læse, at regeringen har lagt op til, at den grønne trepart blandt andet skal finansieres med en milliard-manøvre, der fuldstændig udvander aftalens formål: At have en positiv effekt på klimaet blandt andet ved at nedbringe CO2-udledningen.

Mens landbruget ifølge aftalen fortsat skal reduceres kraftigt til fordel for tiltag, som langt fra vil få den ønskede effekt på klima og miljø, vil beslutningstagerne nu ovenikøbet finansiere dele af den politiske aftale ved at sælge CO2-kvoter til europæiske industrivirksomheder. Det vil sige, at andre lande kan svine med sort CO2, fordi regeringen skal have økonomi til at lukke landbruget delvist ned. Det er vel forståeligt, at man som landmandsfamilie bliver frustreret, når man endnu en gang får fornemmelsen af, at erhvervet skal lukkes ned for enhver pris – også øget CO2-udledning?

Dermed er den ønskede klimaeffekt ved den grønne trepartsaftale helt væk – og det samme er snart over 15 procent af det dyrkede areal i Danmark, hvor en af verdens mest klimavenlige fødevareproduktioner spirer.

Aftalen blev udråbt som historisk, da regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NFF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening kort før sommerferien underskrev dokumentet, som over de næste år skal forandre danmarkskortet markant. For mig at se er finansieringsplanen lige til historiebøgerne: For skal vi virkelig reducere et klimagrønt erhverv ved at sælge CO2-kvoter til andre lande, som så kan svine med fossile brændsler? Det lyder ikke holdbart, om det så er hele eller halve milliarder, der ruller ind på finansieringsplanen. Der er faktisk tale om hele 2,6 milliarder kroner, som regeringen vil hive ind ved salg af CO2-kvoter.

Det fungerer trods alt således, at CO2-udledning ikke kender nogle grænser. Så bare fordi udenlandske virksomheder udleder ved køb af kvoter hos Danmark, betyder det ikke, at det ikke påvirker klimaregnskabet.

Straks vil andre gå ud og sige, at landbruget endnu en gang forsøger at finde et smuthul for at slippe billigere. Det er langt fra tilfældet. Men man skal vel ikke kun være landmand for at høre, at det er fuldstændig absurd, at politikerne overhovedet kan overveje, at nedlukningen af dansk landbrug via salg af CO2-kvoter er vejen frem mod et bedre klima.