seier

Rewilding er en skør idé

21. feb 2022 / Af

Af Peter Seier Christensen, landbrugsordfører, Nye Borgerlige

I Nye Borgerlige er vi stærke forkæmpere for vores naturværdier. Det danske landskab, som vi har fået i arv, skal vi passe på.

Det er værdier, som ikke skal være underlagt modens luner eller tilfældige påhit i ministerier og styrelser. Det danske landskab og den danske natur skal behandles med respekt både for historien og for fremtiden.

Desværre har man i Naturstyrelsen, som er den myndighed, der har ansvaret for at forvalte naturen, lade sig gribe af en tosset idé om at forsøge at genskabe vild natur i Danmark.

Mere vildfarent end fornuftigt

Rewilding kalder de det med et knap så danskklingende udtryk. At de ikke overkommer at finde et dansk ord for deres ideer, bekræfter mig bare i, at det nok er mere vildfarent end fornuftigt.

Man mener, at dyr skal gå ude hele året og passe sig selv. De skal selv finde foder, og de skal derfor kunne strejfe frit på større arealer i naturområderne.

Konsekvensen bliver, at man skal hegne naturområderne ind, og al færdsel kommer til at ske på dyrenes betingelser.

Det er ikke nogen god idé.

Hvad med børnehaver og handicappede?

Det betyder, at børnehaver ikke kan benytte naturparkerne. De kan ikke risikere, at børnene rendes over ende af en flok kvier, som måske ikke er direkte truende, men som man som barn let risikerer at blive trampet ned af.

Mennesker med handicap får langt sværere ved at komme ud i naturen, fordi færiste og indhegninger vil være meget besværlige at forcere, hvis man er bevægelseshæmmet eller sidder i kørestol.

Dyr risikerer både at sulte og lide

Ideen om rewilding bliver desuden kritiseret kraftigt af mange dyrlæger, som ikke mener, at det er forsvarligt både at hegne dyrene ind og samtidig overlade dem til selv at finde føde.

De risikerer både at sulte og lide.

Indhegnede dyr har man ansvar for. Man skal sikre sig, at de får mad nok, og at de er sunde og raske. Så jeg er enig med kritikerne.

Rewilding er en rigtig dårlig idé.

Det er fuldstændig skørt at tro, at man kan skabe vild natur i Danmark med at indhegne nogle kvadratkilometer naturpark.

Nu tager jeg diskussionen med miljøministeren. Håber, hun lytter til fornuft og aflyser Naturstyrelsens rewilding-projekter.

(Indlægget blev bragt på Nye Borgerliges hjemmeside umiddelbart inden en folketingsdiskussion om de såkaldte naturnationalparker, du kan se den originale udgave af teksten via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at indlægget ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Hvad Bæredygtigt Landbrug mener om statslig dyremishandling, kan du blive klogere på i pressemeddelelsen herunder).

BL: Statslig dyremishandling skal stoppe straks