koeer-paa-mark-tina

Ellemann: CO2-afgift på kød skal ramme forbrugeren, ikke landmanden!

30. aug 2023 / Af

Det er bedre at lægge en CO2-afgift på forbruget ude i butikken fremfor på landmandens produktion. Sådan lød det fra Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen, da han mandag aften mødte dele af sit Venstre-bagland på et møde i Odense:

”Helt enig. Det er det, vi kalder at lægge afgiften i køledisken. Den kommer jo til at ramme os alle sammen som forbrugere uanset hvad. Og hvis du lægger en CO2-afgift i køledisken, så betyder det, at en vare, der er blevet sejlet tværs over Atlanterhavet, ikke pludselig er blevet billigere, når den åbenlyst har en større klimaudledning end den, der er produceret rundt om hjørnet”, sagde Jakob Ellemann-Jensen ifølge Danmarks Radios referat.

Venstre-lederen ønskede ikke efterfølgende at uddybe meldingen overfor pressen, og det er der nok gode grunde til: SVM-regeringen tøver således med at melde ud, hvordan en kommende CO2-afgift for landbruget skal skrues sammen, idet man afventer anbefalingerne fra det såkaldte Svarer-udvalg. Dermed er der nu lagt pres på Venstres regeringspartnere forud for efterårets og vinterens politiske forhandlinger om en afgift. Ifølge TV2’s dækning skaber Ellemanns udmelding splid i regeringen, idet Socialdemokratiet er mere indstillet på at afgiftsbelægge produktionen fremfor forbruget.

Du kan læse mere i Danmarks Radios omtale af det pågældende Venstre-møde i Odense HER, mens TV2’s artikel om emnet gemmer sig bag linket HER. Også Landbrugsavisen behandler temaet om en mulig oksekødsafgift i teksten HER.

Jakob Ellemann-Jensen er langt fra det eneste Venstre-medlem, der ytrer sig offentligt om den kommende CO2-afgift. Herunder ses eksempelvis et indspark til debatten fra en partifælle, som i øvrigt udover at være Venstre-mand ligeledes er medlem af Bæredygtigt Landbrug.

Det virker besynderligt at pålægge landbruget en CO2-afgift

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk