Limfjord-aalegraes

Diskussion ønskes om spildevandsanlæg og deres bidrag til iltsvind

30. okt 2023 / Af

Af Alfred Futtrup, Gludsmindevej 32, Vejle, agronom og pensioneret planteavlskonsulent

Omtale af iltfattige havområder og fjorde ender ofte med, at landbruget stemples som årsag.

Der er for nylig vist geografiske kort med iltsvind i farvande omkring Danmark. Værst ser det ud i Østersøen og i områder, der har direkte kontakt med Østersøen.

Det er tydeligt, at de største iltsvind er i nærheden af bymæssig bebyggelse, f.eks. i Tyskland og Polen.

Hvad har iltsvind midt i Østersøen med landbrug at gøre?

Dog er jeg forundret over iltsvind midt i Østersøen nær Bornholm.

Lokaliteterne trækker ikke tanker mod landbrugsområder. Alligevel ender diskussionen ofte med politisk angreb mod landbruget.

Journalister optager emner, der står dem nær, og har ofte kontakt med ligesindede. Det er ikke overraskende. Men det er medvirkende til, at der i pressen kan konkluderes uden seriøs vurdering af faktiske tal.

Mindre kvælstofudvaskning fra landbruget

Der er indenfor seneste menneskealder (30-35 år) sket en stor og positiv reduktion af kvælstofudvaskning fra landbruget, bl.a. ved meget bedre udnyttelse af naturgødning og dyrkning af flere vinterafgrøder.

Udvaskning af kvælstof kan reduceres, men kan ikke stoppes. Og nye tiltag mod landbruget virker jo ikke, hvis årsagen er et andet sted.

Savner tal for eksempelvis Vejle Fjord

Vejle Fjord har den seneste tid været meget aktuel i diskussionen på grund af iltmangel og manglende fiskebestand. Det er meget uheldigt, og klargøring af årsag er meget relevant. Hvorfra kommer kvælstof og fosfor? Er der også tale om andet? Organisk stof, medicinrester m.m.?

Jeg tror ikke, at landets spildevandsanlæg er udbygget, så der ikke sendes urenset spildevand i fjorde og have. Det samme gælder Vejle Spildevandsanlæg.

Jeg savner tal for udledning af urenset spildevand til Vejle Fjord. Hvor store mængder urenset spildevand udledes årligt i Vejle Fjord? Hvordan er analyserne? Af disse tal kan udregnes udledt mængde kvælstof og fosfor – og sammenlignes med bidrag fra jorden.

Hvor stor en del af kloaknettet er tostrenget?

Jeg savner virkelig en diskussion af landets spildevandsanlæg og en vurdering af deres bidrag til iltsvind.

Rensningsanlæg burde være projekteret, så udledning af urenset spildevand ikke skete. Projektering efter at det sjældent sker, er ikke nok. Hvor stor en del af kloaknettet er tostrenget?

Ændring af klima med større nedbørsmængder gør problemet større.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Vejle Amts Folkeblad. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Læserbrevet er blevet fulgt op af endnu et indlæg om emnet – skrevet af Bæredygtigt Landbrugs æresmedlem Knud Jeppesen – hvilket du kan se via linket herunder).

Vejle Fjord er danmarksmester i mest spildevand