Vand glas

Masser af stoffer udenfor landbruget ”forurener” drikkevandet

18. apr 2023 / Af

”Det er landbrugets skyld!”

Sådan lød konklusionen ofte for år tilbage, når der blev talt og skrevet om kemikalierester i drikkevandet herhjemme. Men som det efterhånden fremgår tydeligt af utallige medieomtaler, stammer farerne for vores vand fra alt muligt andet end pesticidbrug i fødevareproduktionen.

Nu er TV2 på banen med en nyhed om, at forskere ved Københavns Universitet har fundet flere end 400 forskellige kemikalier i drikkevand på Sjælland. Det gælder bl.a. kemikalier fra bildæk.

”En af de ting, som vi bør være klar over som moderne mennesker, er, at når vi laver en masse aktivitet, der involverer kemikalier ovenpå vores vandressourcer, så ender nogle af stofferne altså nede i grundvandet”, siger professor Jan H. Christensen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet til TV2.

Af artiklen fremgår det også, hvilke problematiske stoffer der er fundet i drikkevand på Sjælland. Og her skal man godt nok lede langt efter landbrugspåvirkning…

Du kan se TV2’s dækning HER.

Et væsentligt og aktuelt indspark i debatten kan du desuden få via indlægget fra en toksikolog på Verdens Bedste Fødevarers hjemmeside HER.

Hos Bæredygtigt Landbrug undrer formand Peter Kiær sig over, at Danmarks Naturfredningsforening stadig er så landbrugsfokuseret, når det gælder trusler mod drikkevandet. Dén vinkel kan du blive klogere på takket være læserbrevet herunder.

Pas på vandet, Maria

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk