koer_new_zealand

Nu står Danmark helt alene med idéen om en CO2-afgift på landbruget

18. okt 2023 / Af

Danmark alene i verden.

Det er situationen, når det gælder planen om en CO2-afgift på landbrugsproduktion, efter lørdagens parlamentsvalg i New Zealand.

Stillehavs-staten var ellers den første nation på kloden til at annoncere en sådan afgift – hvilket danske tilhængere af klimaafgiften efterfølgende har brugt som et selvstændigt argument til at følge trop – men nu udskydes planerne. I hvert fald gik det borgerlige parti The National Party til valg på i det mindste at udsætte tiltaget, og det er netop dette parti, der sammen med øvrige grupperinger i oppositionen vandt weekendens parlamentsvalg over Socialdemokraterne. Det beretter bl.a. Landbrugsavisen og Maskinbladet.

Debatten om en CO2-afgift på landbruget påvirkede i dén grad valgkampen i New Zealand – hvis landbrug da også ifølge eksperter ville blive hårdt ramt på konkurrencedygtigheden, hvis afgiften skulle blive indført.

Nyheden fra New Zealand suppleres af endnu en hjemlig beretning om uro internt i Venstre. Her bliver hvert enkelt folketingsmedlem nu af partiets bagland i det vestjyske bedt om at forholde sig til de (åbenlyst negative) følger af en CO2-afgift.

“Enhver, der stemmer for, bærer ansvaret for de konsekvenser, det fører med sig”, lyder kritikken fra Venstres vestjyder.

Det skriver Avisen Danmark, og Landbrugsavisens podcast følger op.

Bæredygtigt Landbrug er særdeles aktiv i den offentlige debat om en mulig CO2-afgift på dansk fødevareproduktion, og her handler det ikke kun om at italesætte konsekvenserne for de danske landmænd. Klimaet – i hvert fald det globale af slagsen – vil således tage skade af en sådan dansk afgift, påpeger Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær i eksempelvis læserbrevet herunder.

En dansk ko eller gris er mest klimavenlig

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk