gaard_gris_helle

NNF: Nu må politikerne tage sig sammen

10. maj 2012 / Af

 Gris_helle_gaard

“Skal vi fortsat have en svineproduktion herhjemme som
fødevareproducenterne kan leve og eksistere af, kræver det at
politikerne tager sig sammen og melder klart ud, hvad de vil med
denne betydningsfulde indtægtskilde for det danske samfund “.

Så klar i mælet er næstformanden i fødevareforbundet, NNF, Jens
Peter Bostrup i forbindelse med Danish Crowns beslutning om at
lukke slagteriet i Esbjerg.

“Jeg vil ikke tillade mig at gå så vidt som alene at give
politikerne skylden for de mange slagterilukninger, der især har
ramt Jylland, men vi kan ikke komme uden om, at politikerne kunne
have gjort betydeligt mere for at stoppe denne uheldige og
ulykkelige udvikling”, siger Jens Peter Bostrup.

Den borgerlige regering som havde magten i små 10 år kom på
intet tidspunkt kunne på intet tidspunkt blive enig om politiske
krav til amterne eller for den sag skyld kommunerne om, hvor lang
tid de havde til at en miljøgodkendelse skulle være færdig
behandlet. Og den her regering som kun har siddet ved magten i
nogle få måneder, er godt i gang med deres grønne profil, at gøre
det endnu mere besværligt at være svineproducent i Danmark, siger
Jens Peter Bostrup.

Masser af områder kan bære flere svin

Ifølge Jens Peter Bostrup må politikerne skære igennem og udpege
de områder i Danmark, hvor man kan have en mere intensiv
svineproduktion.

“Der findes masser af områder, hvor vi kan producere langt mere
intensivt uden at det på nogen som helst måde går ud over vores
miljø”, siger Jens Peter Bostrup.

Han understreger, at det heller ikke kan være meningen, at nogle
bymennesker som har købt et hus på landet uafbrudt skal klage over
den lugt der muligvis kommer fra en eller anden svinebedrift, som
ligger i lokalområdet. Hvis de ikke kan klare livet og lugten på
landet, så bliv i byen er hans opfordring.

“Hvis politikerne ikke skærer igennem øjeblikkeligt og giver
svineproducenterne langt bedre rammevilkår og ordentlige
arbejdsbetingelser frygter jeg, at slagteriet i Esbjerg langt fra
bliver det sidste som lukker og slukker. Og én ting har vores
erfaringer lært os, at når den sidste gris er slagtet på et
lukningstruet slagteri, så er arbejdspladserne væk for altid, siger
Jens Peter Bostrup.

Af Justinus Johannesen, journalist, Bæredygtigt Landbrug –
jujo@baeredygtigtlandbrug.dk