Sådan bruger du randzonekortet

NaturErhvervsstyrelsen siger, at landmænd skal melde ind, hvis der er fejl i randzonekortet, der blev offentliggjort i denne uge. Men det kan være svært at bruge det elektroniske kort. Bæredygtigt Landbrug hjælper dig.

Læs guiden igennem, før du trykker på linket herunder:

Åbn kortet.

Nu har du to valgmuligheder:

1) Du kan zoome ind med det grønne zoomværktøj i venstre hjørne. + zoomer ind og – zoomer ud. Kortet zoomer ind på et vilkårligt sted, så du skal selv styre det, enten med pilene i kompasset over zoomværktøjet eller ved at klikke med musen på kortet og ‘trække’ det i den retning, du gerne vil.

2) Indtast din adresse i søgefeltet i venstre hjørne. Du skal muligvis zoome en smule ud med zoomværktøjet ved siden af søgefeltet for at kunne se hele din jord.

Funktioner på kortet
Når du har fundet din ejendom eller de marker, du gerne vil se, klikker du på en af pilene i det grønne felt i højre hjørne, hvor der står ‘kortindhold‘.

Hver lille kasse med et flueben i repræsenterer en funktion i kortet. De er desuden markeret med hver sin farve, så du kan adskille dem på kortet:

‘Markblokke’ og ‘markbloknumre’ definerer det areal, du ser på. Det skal du ikke bruge til noget i første omgang. Derfor kan du klikke med musen i den lille kasse ud for hver af de to og fjerne fluebenet i hver kasse.

Søer‘ har kun den funktion, at en streg optræder rundt om søerne på kortet. Du kan fjerne fluebenet, hvis du synes, at kortet reagerer langsomt.

Vandløb‘ markerer de steder, hvor NaturErhvervsstyrelsen mener, at der er vandløb. Her skal du se efter, om markeringerne rent faktisk er vandløb, så den skal du lave være klikket af (fluebenet skal være i den lille kasse), når du ser på kortet.

‘2 meter bræmmer‘ markerer, hvor de nuværende bræmmer ligger. Hvis du ikke skal bruge dem, kan du bare klikke fluebenet væk i den lille kasse.

‘Marsk og marsklignende strukturer‘ er kun brugbart i specifikke områder i landet, fx i Sønderjylland. Hvis din ejendom eller jord ligger på marsk eller marsklignende strukturer, kan du med fordel lade kassen være klikket af (fluebenet skal være i den lille kasse). Alt det er skraveret med rødt på kortet, når ‘marsk og marsklignende strukturer’ er markeret, er fritaget for randzoner.

Når der er flueben i den lille kasse ved ‘Kompensationskort‘ betyder det, at der på kortet vises med brun farve, hvor de nye 10 meter brede randzoner skal ligge.

Hvad skal jeg se efter?
Du skal se efter, om der er vandløb og/eller søer tegnet ind på kortet, som ikke reelt er vandløb eller søer. Er de markeret med brune kanter rundt om, skal der ifølge NaturErhvervsstyrelsen være randzone det pågældende sted. Derfor skal du tjekke kortet for al din jord.

Finder du markerede vandløb og/eller søer, der ikke er vandløb eller søer i virkeligheden, på kortet skal du klikke ‘markblokke‘ til igen, så du kan notere, hvilken markblok, der er tale om. Det ottecifrede tal skal du nemlig oplyse til NaturErhvervsstyrelsen, når du vil klage over kortet.

Løber et vandløb langs to marknumre, skal du notere dem begge, og løber det gennem flere marknumre, skal de alle sammen noteres.

Klag til NaturErhvervsstyrelsen
Hvis du finder fejl på kortet, skal du skrive et brev til NaturErhvervsstyrelsen, hvor du påpeger de fejl, du har fundet.

Klik her for at hente brev til indberetning af ændringer af randzonekort som PDF-fil

Klik her for at hente brev til indberetning af ændringer af randzonekort som word-fil

 Skriv hvilke markbloknumre, det drejer sig om, i brevet.

Send brevet til:

NaturErhvervsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

HENT GUIDEN SOM PDF – lige til at printe ud og have ved siden af dig, mens du finder rundt på kortet.

Scroll to Top