FAO på vækstkonference: ”Fødevarekrise kan løses”

Eksplosiv befolkningstilvækst sætter pres på verdens fødevareproduktion. Om bare 15 år skal der produceres dobbelt så mange fødevarer for at mætte verdens munde. Jakob Lundberg fra FN's fødevareorganisation, FAO, efterlyser flere bæredygtige fødevarer.

Det var astronomiske tal der var på overheaden i Christiansborgs Fællessal, da konferencen “Bæredygtig Vækst – med tanke på vores efterkommere” blev skudt i gang her til formiddag.

For med en global vækst i verdens befolkninger forudser eksperter, at der vil være mere end 2 milliarder flere munde at mætte, når verdensbefolkningen stiger fra de nuværende godt 7 milliarder mennesker til 9-10 milliarder i 2050.

Og det er prognoser, der ifølge informationsofficer hos FAO, Jakob Lundberg, stiller store krav til fremtidens fødevareproduktion. 

“Hvis kurverne for befolkningsudviklingen fortsætter i samme tempo som hidtil, skal vi indstille os på, at vi i 2030 skal producere 50 procent flere fødevarer,” lyder det fra dagens første taler. 

“Og ser vi helt frem til 2050, er kravet til fødevareproduktionen, at vi skal producere 60 procent flere fødevarer,” lyder det fra Jakob Lundberg. 

Efterlyser bæredygtige løsninger
Over de sidste 50 år har verden, ifølge Jakob Lundberg, set en stigning i fødevareproduktion på 200 procent. Det tal skal ifølge FN og FAO yderliggere øges. 

“Med det scenarie, der møder os i fremtiden, er det et krav, at vi gør noget. Vi skal handle. Og det er os alle, der skal handle og imødegå udfordringerne og bekæmpe sult i verden. I dag lever 870 millioner mennesker allerede i sult og med den eksplosive befolkningsvækst vi forudser i de kommende år, skal vi tage kampen op, hvis tallet ikke skal blive større i fremtiden, ” siger Jakob Lundberg, der dog er overbevist om, at kampen kan vindes. 

“Vi lever i en spændende tid med masser udfordringer, når det kommer til vores fødevareproduktion. I tresserne gennemgik vi i vores del af verden den grønne revolution, hvor vi blev bedre og mere effektive til at producere fødevarer. Men skal vi hamle op med fremtidens krav, er det vigtigt, vi bliver endnu bedre. ” 

Nogle af løsningerne kunne ifølge Jakob Lundberg være at blive bedre til at håndtere miljøvenlige produktionsmetoder som programmet “Save and grow – Nature back to Argriculture” eller visse typer af Climate Smart Argriculture. Derudover skal der investeres mere i lokal produktion, og man skal kigge på udlandsbistanden. 

Jakob Lundberg er dog ikke i tvivl om, at madspild også vil kunne bidrage positivt til udfordringerne i forhold til en stigende fødevareforsyning. 

“I vores del af verden spilder vi rigtig meget mad og – ironisk nok – fordi vi ikke burger så mange penge på mad. Danskerne bruger eksempelvis kun 11 procent af deres indkomst på mad, men til gengæld har vi i vores del af verden et fødevarespild på mere end 30 procent.” 

“Tager man al den mad, der spildes i USA, vil mængden af spildt mad alene kunne dække behovet for mere mad til den stigende verdensbefolkning,” siger Jakob Lundberg og fortsætter: 

“Men hvis vi tager udfordringen op, er jeg sikker på det kan lykkes.” 

 Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top