BL-formand: Giv os gylle-dispensation

Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, mener, at miljøminister Ida Auken bør lytte til landbruget og give dispensation til at sprede gylle udvalgte steder

Når jorden er frossen, må landmændene ikke sprede gylle og fast naturgødning på jorden, fordi jorden ikke kan optage gyllen. Normalt må landmænd begynde at sprede gylle og naturgødning på markerne fra 1. februar, hvis vejrforholdene tillader.

De seneste to måneder har vejret drillet, så der mange steder ikke har været de 15 cm optøet overflade, som loven kræver, for at man må køre gylle ud, hvilket betyder, at der er områder, der slet ikke er blevet kørt gylle på endnu. De manglende næringsstoffer kan få store økonomiske følger for årets høst, fordi jorden har brug for næringsstofferne for at kunne producere afgrøder.

Derfor mener formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, at det er på sin plads med en dispensation.

”De naturlige næringsstoffer er af stor værdi for jorden, idet Danmark ikke har råstoffer, hvorfra man kan udvinde næringsstoffer. Det kunne være dejligt befriende, hvis politikere, embedsmænd og rådgivere vil vise forståelse for en situation, hvor størstedelen af et erhverv har brug for hjælp – ikke penge, men kun et ja til at køre næringsstoffer ud på marken uden gene for miljøet,” siger Flemming Fuglede Jørgensen og fortsætter:

”Det er en fagligt begrundet henvendelse, og det er godt landmandskab at passe på sin jord. Overalt i landet kan der findes arealer, hvor der med sikkerhed kan køres gylle, faste næringsstoffer, uden nogen risiko for vandmiljøet, selvom jorden ikke er optøet ned til 15 cm.” 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top