Kvælstofregler kan betyde GMO i din mad

De danske særregler for kvælstof betyder, at vi ikke kan producere i en kvalitet, der er høj nok og dermed må importere soja til at supplere. Den importerede soja kan være genmodificeret, selvom det ikke er tilladt at benytte GMO i Europa.

Ikke alene skal danske forbrugere ikke forvente, at der er dansk hvede i det danskproducerede brød eller regne med, at maltbyggen, som bryggerierne bruger i den daglige danske ølproduktion kommer fra danske marker. Forbrugerne skal også bekymre sig om, at genmodificerede fødevarer kan finde vej til indkøbskurvene. Det mener Bæredygtigt Landbrugs direktør, Vagn Lundsteen.

Det er nemlig sådan, at de danske kvælstofregler betyder, at det korn, de danske landmænd producerer, ikke indeholder nok protein til hvedemel og øl. Og derfor skal det suppleres.

Vagn maj 2012

”Vi importerer for 1,7 milliarder kroner protein til substitution for det protein, vi ikke selv kan producere,” forklarer Vagn Lundsteen og uddyber:

”Protein dannes af kvælstof. For hvert kilo kvælstof dannes 6,25 kilo protein. Så udfaldet af de skrappe kvælstofregler, som kun gælder i Danmark, er egentlig ikke overraskende. Det burde vi alle have set komme.”

En stor del af det importerede protein kommer fra fx soja, der importeres fra Sydamerika og Sydøstasien, hvor man ikke har lige så strenge GMO-regler, som der er i Europa. Dermed kan vi importere genmodificerede råvarer, der i sidste ende kan ende i danske produkter.

For Vagn Lundsteen er løsningen klar. Danske landmænd skal have lov at give jorden mere kvælstof og dermed nedsætte behovet for importeret supplementssoja.

”Vi kunne dække næsten hele proteinbehovet selv, hvis bare vi fik lov. Så behøvede vi ikke længere bekymre os om, hvordan soja og andre proteinkilder bliver produceret i andre dele af verden. Vi kunne være selvforsynende,” siger han.

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top