René Christensen: Jeg er skuffet over ministeren

Formanden for Folketingets fødevareudvalg, René Christensen (DF), var en skuffet mand efter onsdagens åbne samråd om randzoneloven med fødevareminister Mette Gjerskov (S), som han ikke mener, har været fair.

Det var en rystet udvalgsformand, baeredygtigtlandbrug.dk fangede efter onsdagens åbne samråd om randzoner og randzonekompensation i Folketinget.

René Christensen har som formand siddet for bordenden til samtlige samråd om randzoner, der har været afholdt og på onsdagens udgave enedes man om, at det var det niende af sin slags. Efter otte samråd med de samme forsikringer fra fødevareminister Mette Gjerskov, havde tonen nemlig fået en anden lyd: Det er ikke længere alle lodsejere, der har udlagt randzoner, der er sikre på kompensation.

”Det her bekræfter mig bare i, at de partier, der har været kritiske overfor det her, jo har haft ret. Der var jo begrundet mistanke om, at det her kunne gå i vasken og man ikke kunne give den her kompensation, og derfor er jeg noget forundret over, at ministeren har kunnet tillade sig på så mange samråd at være så hård overfor både mig selv og andre, der har stillet spørgsmål til det her, og den måde hun har ageret i pressen også. At der kommer kompensation, og man kan være helt rolig og sove roligt om natten – og nu viser det sig pludselig, at der måske er mange, der ikke kan få kompensation,” lød det fra udvalgsformanden, der ikke var i tvivl om, hvilken følelse, han sad tilbage med:

”Jeg er meget, meget skuffet over den retorik, som ministeren har brugt overfor dem, os, som har stillet spørgsmål til, om det her ikke kunne gå hen og gå galt i den sidste ende.”

Noget fordækt
Udvalgsformanden mener, at ministeren sidder tilbage med en skidt sag efter samrådet.

”Jeg synes, der er lidt meget fordækt i det her, og jeg er meget, meget skuffet over, at ministeren har opført sig, som hun har gjort overfor et udvalg, som har stillet de her spørgsmål i rigtig lang tid. Vi har spurgt, om det kunne ende med det her, og vi har fået at vide, at det kunne absolut ikke ende med det her – og hvor endte vi så henne? Vi kunne have holdt ét samråd, hvor ministeren kunne sige, at det er rigtigt, at det her er meget problematisk, men nu arbejder vi videre. Det er ministeren, der sidder tilbage med en rigtig, rigtig skidt sag her, synes jeg.”

René Christensen vil ikke udtale sig om det videre forløb i sagen, før han har haft tid til at ’sove på det’.

”Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, både ud fra, hvad ministeren har sagt til mig personligt i samråd, til andre i samråd og i pressen, at det her var hundrede procent sikkert. Når lovgivningen hed, at man skulle udlægge en randzone, så fik man også en kompensation. Hvis der er nogen, der ikke får en kompensation… hvad skal jeg så sidde tilbage med? Hvordan skal jeg forholde mig til det, ministeren har sagt til mig? Er det sandt eller falsk? Man kan i hvert fald sige, at hvis hun har sagt, at alle får en kompensation, og der så er nogen, der ikke gør, så kan jeg ikke se, at det er helt rigtigt, det hun har sagt til os, og det må jeg så bruge lidt tid på at forholde mig til.”

Formanden var dog enig med flere af udvalgsmedlemmerne, der allerede i samrådet meldte ud, at der ville komme et ’jubilæumssamråd’, altså et 10. samråd om randzoner.

Klik her for at se hele det åbne samråd fra den 8. maj på FT-TV

Af Lene skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk 

Scroll to Top