Vil man løse klimaproblemerne, skal landbruget udvikles – ikke afvikles

Hos Bæredygtigt Landbrug er vi rystede over regeringens klimaplaner, og vi ser frem til en dialog om det første udkast til planerne, for i landbruget mener vi, at man bedst løser klimaudfordringerne ved at øge landbrugsproduktionen – ikke ved at afvikle dansk landbrug.

”I Tyskland kan man både øge produktionen og løse klimaudfordringerne. Det gør man ikke ved at begrænse produktionen, det gør man ved at øge den. I Tyskland bindes CO2 i jordens humus, ved at tilføre kvælstof og biomasse til jorden. Jeg vil anbefale de danske politikere at kigge over grænsen til Tyskland og se hvordan man gør der. Den fremførte klimaplan fører ingen andre steder hen, end i et dybt sort hul for dansk landbrug og det danske samfund,” siger Vagn Lundsteen, direktør i Bæredygtigt Landbrug efter klimaminister Martin Lidegaard onsdag præsenterede regeringens nye klimaudspil.

Ifølge Vagn Lundsteen har landbruget ikke øget belastningen med klimagasser igennem 40 år.

”Danmark er et landbrugsland og det har vi været i mange hundrede år. Antallet af køer er faldet drastisk og landbrugsarealet er reduceret med næsten 400.000 hektar siden 30’erne. Skovarealet er steget med næsten 10 procent i samme periode.”

Den forøgede klimapåvirkning stammer ifølge Vagn Lundsteen fra andre dele af samfundet. Opvarmning, transport og industri.

”Det skal vi ikke betale for i landbruget. Det vil vi ikke og det kan vi ikke. Jeg har ingen mening om, hvorvidt resten af samfundet skal betale regningen for klimaplanen. Jeg er blot sikker på en ting. Dansk landbrug vil ikke acceptere, at planen kommer til at koste landbruget en eneste krone.”

Ifølge regeringens egne tal vil klimaplanen, i den nuværende form, koste dansk landbrug minimum 2,6 milliarder kroner årligt, og dermed vil planen ifølge Vagn Lundsteen virke som endnu en dansk særregel, der vil gøre markant skade på landbrugets konkurrenceforhold i forhold til udlandet.

”Danske landmænd er i forvejen 8,5 milliarder kroner bagud i konkurrenceevne i forhold til Tyskland, og med byrderne for i den nye klimaplan vil det tal stige med 2,6 milliarder årligt, og dertil skal man så lægge de 2,4 milliarder kroner i EU-tilskud, som regeringen i forårets EU-forhandlinger formøblede”.

Vagn Lundsteen anslår, at danske landmænd med de nye tiltag i klimaplanerne vil komme 13,5 milliarder kroner bagud i konkurrenceevne sammenlignet med de tyske kollegaer, og det vil Vagn Lundsteen ikke acceptere.

”Planen er ubegavet og uden effekt. Man vil i stedet for at redde klimaet, lukke danske landbrug ned. Fremtidige generationer vil sige: ’hvad var det der skete?’.”

”Hos Bæredygtigt Landbrug ser vi frem til at diskutere klimaplanen med ministeren, for landbruget kan og vil ikke acceptere yderligere forringelser af konkurrenceevnen. Dansk landbrug skal udvikles – ikke afvikles, og derfor håber vi regeringen vil lytte til landbruget i denne sag.”

Læs også: Landbruget kan løse CO2-udfordringerne

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top