Landmænd i audiens hos Ida Auken

Plante- og kvægavler Carsten Søborg var en af de nordjyske landmænd, der takkede ja til muligheden for at tale med miljøministeren. Han brugte sin taletid på at overlevere tal og papirer til ministeren

Miljøminister Ida Auken (SF) havde mandag inviteret borgere i det nordjyske til en snak om miljø og natur. Ministeren havde træffetid hos Naturstyrelsen i Aalborg og planteavler Carsten Søborg var en af de mange, der benyttede sig af muligheden.

”Der blev ved med at komme mennesker, også efter vi begyndte, så det endte med, at der var fire minutter til hver. De går altså hurtigt, når man har meget, man gerne vil sige,” siger Carsten Søborg til baeredygtigtlandbrug.dk.

Den nordjyske landmand, der driver 130 hektar i Limfjordsområdet, brugte sine fire minutter i rampelyset på at forsøge at forklare Ida Auken nogle af de problemer, han oplever.

”Jeg nåede at få afleveret alt det, jeg havde med, og det var altså mange papirer,” siger Carsten Søborg, der havde tre hovedpunkter, han gerne ville præsentere for ministeren.

Carsten Søborg præsenterede først ministeren for det faktum, at man i Natur- og Landbrugskommissionen har glemt at trække naturbidraget og punktkilderne fra, da man beregnede, hvor stor udledningen fra landbrugsjorden er. Derfor er tallet ikke, som det fremgår af rapporten, 14 kg N, men derimod 10,7 kg N, når det er regnet rigtigt ud.

Dernæst talte Carsten Søborg om lavbundsjord, som optager ministeren meget. Landmanden viste ministeren et kort, der tydeligt viser, at lavbundsjordene omkring Limfjorden næsten ikke udleder noget, men at udledningen kommer fra området omkring Rold Skov.

Mens han viste ministeren et kort over hvor få målestationer, der er tilbage i landet, fandt Carsten Søborg også tid til at bede ministeren om en tjeneste.

”Jeg bad hende om, hun ikke nok ville få forskerne i Århus (DCE, red.) og dem i Naturstyrelsen til at arbejde bedre sammen,” siger Carsten Søborg.

Hvad der kommer ud af mødet med ministeren, er svært at sige. Men Carsten Søborg synes, at det var væsentligt at dukke op og lade ministeren vide, at der er problemer rundt om i landet, som det er tid at se på.

”Hun lovede, at hun ville tage fat i nakken på dem, så de skal arbejde bedre sammen, og at hun ville tage papirerne med og give dem til Naturstyrelsen, når hun kom hjem,” fortæller Carsten Søborg og fortsætter:

”Jeg håber, at hun vil henvende sig og få det uddybet meget mere. Det skal hun være velkommen til, hvis hun synes, hun har behov for det.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top