Landmænd: Vi mangler tal til høringssvar

Den 23. december udløber fristen for at indsende høringssvar til de kommende vandplaner, men ved Limfjorden sidder en flok frustrerede landmænd og venter på tal

Når landmand og formand for Jammerbugt Vandløbslaug, Carsten Søborg Andersen, og hans landmandskolleger i Jammerbugt-området ved Limfjorden regner på, hvordan det går med at opfylde kvælstofmålene, bruger de tal fra 2011.  

”Vi bliver skoset for, at vi bruger gamle tal, men vi har ikke adgang til nogle nyere. Vi har bedt DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi, red.) om de nyeste tal, men vi får at vide, at de ikke er klar til at blive offentliggjort endnu,” fortæller Carsten Søborg Andersen til baeredygtigtlandbrug.dk.

Det er afstrømningstal for Limfjorden, som Carsten Søborg Andersen og hans kolleger gerne vil have fat i. Jo nyere tal, jo mere præcise er beregningerne, som gårdejerne laver for Limfjordsoplandet. Beregningerne skal indgå i høringssvar, som de respektive landmænd i området vil lave til ministeren, inden høringsfristen udløber d. 23. december.

”Vi skal se på, hvor langt vi er kommet i den første planperiode. Hvor tæt er vi på målet, der er fastsat? Og vi skal bruge tallene som dokumentation i vores høringssvar,” forklarer Carsten Søborg Andersen.

De tal, landmændene har at arbejde med i øjeblikket, er fra 2011. De seneste år er tallene, som er med i Novana-rapporterne, først kommet i december, men tidligere blev rapporterne offentliggjort i oktober.

”Tallene er offentliggjort i oktober for år tilbage. Hvorfor er 2012-tallene ikke blevet det? Vi vil meget gerne bede om dem nu, så vi kan nå at få dem med i vores høringssvar,” siger Carsten Søborg Andersen, der har kontaktet Naturstyrelsen for at få tallene udleveret.

”Det kunne de ikke hjælpe med, men meldingen er, at de er lige på trapperne. Så er det jo så med, hvad det er.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top