Selvfølgelig skal Amazonas ikke være en sojamark – sådan undgår vi det

Fødevareministeren vil melde klart ud, at Danmark ikke vil omdanne Amazonas til en sojamark, men skulle vi ikke hellere arbejde på at begrænse brugen af soja, bæredygtig eller ej?

Af Vagn Lundsteen, direktør

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) gjorde 19. januar opmærksom på, at Danmark skal melde klart ud, at man ikke vil være med til at omdanne Amazonas til en sojamark. Ministeren mener, at vi skal sætte mål for, hvor meget importeret soja, der skal være bæredygtigt produceret.

Jeg går, som privatperson og som direktør for en landbrugsorganisation, ind for et højt ambitionsniveau – også på sojaområdet – og jeg vil selvfølgelig heller ikke omdanne Amazonas til en sojamark, men jeg er ikke sikker på, at løsningen er at tale om certifikater. Ved vi, om der produceres nok certificeret soja til at dække behovet, eller vil vi ved at købe certificeret soja til Danmark blot skubbe den ikke-certificerede soja til andre markeder og dermed være lige vidt i bestræbelserne på at undgå sojamarkerne i Amazonas?

Det er selvfølgelig ikke et argument for ikke at købe certificeret soja. Jeg foreslår bare, at vi skifter fokus og ser på problemet fra en anden vinkel: Hvordan begrænser vi importen af og dermed efterspørgslen på soja?

Det er simpelt. Danske landmænd kan begrænse behovet for soja fra Sydamerika ved at producere korn herhjemme, der har et højere proteinindhold end det, der produceres nu. Det er proteinmangel, der får importen af soja til at stige, fordi dyrene skal have nok protein i deres foder. Hvis danske landmænd fik lov til at gøde efter det såkaldte ligevægtsprincip (eller så lidt som muligt, så meget som nødvendigt, frit omskrevet), ville planterne ikke sulte og underudvikles og der ville være meget mindre behov for importeret soja, uanset om det er certificeret bæredygtigt eller ej.

Når man nu kan sikre de danske husdyr foder, der er produceret på hjemlige marker og dermed sænke efterspørgslen på soja – og samtidig undgå den lange transport fra Sydamerika, der heller ikke ligefrem kan siges at være et plus på klimakontoen – så er det da bare om at gøre det, mener jeg. Men det kræver, at de danske politikere, med fødevareministeren i spidsen, vil ændre på de danske landmænds vilkår, så bønderne kan producere korn, der har bedre proteinindhold end de kan nu.

Scroll to Top