Svarene kom aldrig på Dan Jørgensens andet samråd

Hverken spørgere eller tilhørere blev klogere på, hvordan fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil arbejde for at øge landbrugsproduktionen efter sit andet samråd, hvor tiden gik med tom snak og udokumenterede påstande, der flere gange fik spørgerne til at kræve, at fakta bliver lagt frem. Hos Bæredygtigt Landbrug er Vagn Lundsteen bange for, at landbruget må

”Det var en minister, som havde meget svært ved at svare på de spørgsmål, de helt konkrete spørgsmål, han blev stillet. Svarede uden om igen og igen, og var utroligt polemisk og troede, at han bare ved at være lidt sjov og lave lidt grin med det hele kunne klare frisag”, lød det skuffet fra Vagn Lundsteen efter direktøren for Bæredygtigt Landbrug for anden gang på blot otte dage så Dan Jørgensen (S) i aktion på et åbent samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, landbrug og Fiskeri på Christiansborg.

Med udgangspunkt i tirsdagens behandling af lovforslag L.88 i Folketingssalen omkring en fremrykkelse af krav til dyrevelfærd i søers løbestalde, der ifølge ministeren selv vil koste erhvervet 341 millioner kroner årligt, spurgte Venstres Erling Bonnesen ind til, hvor erhvervet så kan se frem til at få lempelser i den samme størrelsesorden, når ministeren i pressen og foran fødevareudvalget har fortalt, at stramninger på et område skal føre til lempelser på et andet.

Svaret kom aldrig, men ministeren valgte i stedet at starte en diskussion omkring dyrevelfærd. Her fortalte fødevareministeren udvalget, at der hver dag dør 25.000 smågrise rundt på de danske gårde, men ministeren fik travlt med at kommunikere med sine rådgivere, da Hans Christian Schmidt meldte sig på banen med Videncentret For Svins egne tal, der lå i et helt andet leje.

Ministeren så simpelthen ikke ud til at have styr på fakta, og der kom heller ikke svar på, hvordan ministeren og regeringen helt konkret ville skabe vækst i primærerhvervet. Ministeren henviste til at regeringens vækstplan handlede om fødevarevirksomhederne, og så ville han se frem til, at oppositionen ville medbringe forslag til nabotjek for primærlandbruget til forårets forhandlinger.

LA og V bragte randzonerne i spil
Både Venstres Erling Bonnesen og Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance spurgte helt konkret ind til, om ministeren var klar til eksempelvis at fjerne randzonerne, og om regeringen var klar til at sætte antallet af dyreenheder per hektar op fra 1,4 til 1,7 for at ligge på et niveau, vi ser i flere af vore nabolande.

Leif Mikkelsen påpegede, at regeringen, ved at forslå fjernelse af de to konkrete eksempler på overimplementering, ville være sikret opbakning fra størstedelen af oppositionen. Med et sådan tiltag tilkendegav Leif Mikkelsen at regeringen vil kunne sætte produktionen i vejret med det samme, hvilket ifølge landbrugsordføreren vil være det bedste udgangspunkt for forårets forhandlinger om landbrugserhvervets vækstmuligheder.

Når det gjaldt de økonomiske udfordringer, som ministeren egentlig var kaldt i samråd for at komme med regeringens løsningsforslag til, var det meget småt med konkrete svar, og Vagn Lundsteen frygter nu, at Dan Jørgensen ikke har format til at løse erhvervets problemer.

Formatet mangler

Vagn Lundsteen samråd 22 januar 2014

”Det skuffer mig utroligt meget, for faktisk har jeg haft en stor tillid til, at han vil vokse med sit job. At han, når han fik sat sig i stolen, satte sig ind i tingene, og at han så ville begynde at vise sit format. Men det formår han slet ikke i dag (onsdag. red).Han har behov for at være populistisk, at være morsom, men ministeren er på ingen måde konkret. Jeg er bange for, at det ikke bliver foreløbig, vi ser initiativer fra hans side, der gavner konkurrenceevnen for dansk landbrug,” lyder dommen fra Vagn Lundsteen efter det to timer lange samråd.

Efter første samråd med ministeren den 15. januar udtalte Vagn Lundsteen, at Dan Jørgensen havde ageret klogt under samrådet, men nu melder direktøren sig i koret af kritikere.

”Nu synes jeg godt, man kan forvente, at ministeren begynder at svare på spørgsmålene. Når jeg udtrykte, at jeg syntes han var klog under første samråd, så var det fordi han ikke svarede på nogle spørgsmål, han ikke kendte svarene på. I dag svarede han stadig ikke på nogen spørgsmål, og det virkede heller ikke som om, ministeren var synderligt interesseret i at svare på de her spørgsmål.”

Læs også: Samråd skal vise, hvor ministeren står

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top