Vagn Lundsteen har optimismen i behold efter samråd

Dan Jørgensen gav ingen løfter,han ikke vil kunne holde, i sit første åbne samråd som minister, og den forsigtige fremfærd får Vagn Lundsteen til at se optimistisk på forårets forhandlinger om landbruget.

”Der var ikke mange løfter i det. Han lovede ikke noget, han ikke kunne holde. Og det er en klog minister, der agerer sådan i sit første åbne samråd.”

Sådan lyder vurderingen fra Vagn Lundsteen, direktør i Bæredygtigt Landbrug, efter at han onsdag eftermiddag havde siddet på tilskuerpladserne til fødevareminister Dan Jørgensens (S) første optræden som midtpunkt i et åbent samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug  og Fiskeri.

Vagn Lundsteen havde optimismen i behold efter at have hørt Dan Jørgensen svare på, hvordan regeringens vækstplan skal skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Også selv om det altså var småt med konkrete mål i ministerens svar, især i forhold til hvordan ministeren vil sikre vækst og udvikling i primærlandbruget.

”Ministeren begav sig ikke ud i at svare på spørgsmål på nogle områder, hvor han ikke var klædt ordentlig på til at kunne svare endnu. For eksempel havde han ingen holdninger til hverken randzoner eller den ny regulering, eller andre af vores rammevilkår, og jeg vil da hellere have, at en minister ikke svarer, end at han svarer noget fejlagtigt, han efterfølgende vil blive konfronteret med og hængt op på. Så det er sådan set en klog minister, der svarer på den måde. Det har jeg respekt for,” siger Vagn Lundsteen, som efter samrådet for første gang trykkede hånd med Dan Jørgensen.

Flere af udvalgets medlemmer ville til det åbne samråd gerne have haft langt mere konkrete svar fra ministeren, men Vagn Lundsteen er udmærket tilfreds med, at Dan Jørgensen ikke fremkom med håndfaste løsninger på landbrugets udfordringer, før de vigtige forhandlinger omkring erhvervets fremtid går i gang.

Alle fremmødte medlemmer af udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – fra Enhedslisten til Liberal Alliance – meldte sig klar til forhandlingerne, og hos Bæredygtigt Landbrug er man også klar til at gå i positiv dialog med ministeren omkring den store opgave, det er at få rettet op på landbruget i Danmark. Et erhverv, Dan Jørgensen i sin åbning af samrådet stolt fremturede er ansvarlig for mere end 140.000 arbejdspladser og eksportindtægter på henved 150 milliarder kroner.

Hos Bæredygtigt Landbrug ser Vagn Lundsteen nu frem til forårets forhandlinger om landbrugets rammevilkår, og direktøren glæder sig til, at diskussionen bliver mere konkret, end tilfældet var på onsdagens samråd, og til at Dan Jørgensen fortsætter det positive arbejde Karen Hækkerup (S) fik sat i gang.

”Vi venter og ser, og har ikke nogen fordomme i forhold til ministeren. Vi har faktisk en tiltro til, at ministeren vil gennemføre den politik, som hans forgænger har lagt op til, som regeringen har lagt op til, og som statsministeren har lagt op til i åbningstalen. At der skal indføres en ny regulering af erhvervet, at vi skal have bedre rammebetingelser, at landmændene får bedre rammevilkår, så regeringens mål om vækst kan blive nået.”

Læs også: Dan Jørgensen efter samråd: Meget sandsynligt med en bred aftale

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top