Randzoner – nu igen uden kompensation

Bagklogskab er Verdens mest eksakte videnskab, så jeg skal nok lade være med at skrive; ”Hvad sagde vi?” i forbindelse med, at fødevareministeren nu har meldt ud, at det vil være administrativt alt for bøvlet at udbetale kompensation for randzoner. Og derfor vil Dan Jørgensen (S) nu droppe kompensationen

Af Bjarne Nigaard, adm. direktør

Det, der var en oprindelig og bærende forudsætning for randzonerne, nemlig et plaster på såret i form af en stærkt symbolsk kompensation, ja, end ikke det er nu tilbage.

I et normalt aftaleforhold, hvor den ene part gentagne gange ikke har leveret den aftalte modydelse, så vil man som den anden part normalt give sig til at forlange betaling forud. Hvis jeg gang på gang ikke betaler værkstedsregningen, så får jeg ikke repareret bilen næste gang, med mindre jeg udligner det jeg skylder og betaler forud for næste reparation.

Bjarne Nigaard august 2013

De danske landmænd, der stadig synes de vil udlægge randzoner, vil jeg opfordre til, at de fremover forlanger, at fødevareministeren betaler kompensationen forud, hvis han vil forvente, at der skal udlægges randzoner.

På bilværkstedet tror jeg også man ville beslutte, at man ikke længere vil levere til den dårlige betaler. Hvordan kan det, i det perspektiv, overraske, at danske landmænd ikke vil levere til fødevareministeren?

Det er i øvrigt en utrolig stædig cirkusklovn af en sag vi her har med at gøre, for er det efterhånden ikke syvende eller ottende omgang i manegen?

Fejlagtige kort, manglende EU-godkendelse, ekspropriation uden erstatning, brudte garantier om kompensation fra EU, manglende miljøeffekt, ingen udbetaling af statsstøtte, uklare regler, på ny manglende kort, på ny uklare regler, og nu på ny ingen udbetaling af kompensation…

Jeg ved ikke med I andre, men jeg er ved at være træt af forestillingen. Den hverken underholder eller morer mig længere. Den er allerhøjst tragikomisk, og det paradoksale i det hele er, at det ikke er klovnen i manegen, men de danske landmænd, der er til grin og bliver holdt for nar.

I stedet for kompensation skal man kunne søge en til lejligheden opfundet miljøpulje. Man skal altså via en ansøgningsprocedure vejes og vurderes, inden man evt. og måske kan få et bundet tilskud, der erstatter den kompensation, fire fødevareministre har lovet højt og helligt var på plads.

Det er for længst tid for tæppefald for klovnerierne. Det må alle da kunne se, inklusive cirkusdirektøren. Stop nu forestillingen. Fjern randzonerne.

Mandag den 30. juni skal partierne bag den nye randzonelov, der træder i kraft 1. august, mødes for at drøfte, hvordan man kan fortsætte randzoneloven selvom kompensationen bortfalder.

Læs også: Randzoner uden kompensation er enten ekspropriation eller tyveri

Læs også: Randzonesagerne genoptages

Scroll to Top