Bæredygtigt Landbrug hilser L&F-støtte til gødskning efter ligevægt velkommen

Dansk landbrug skal have mulighed for at gøde efter ligevægtsprincippet. Sådan lyder et beslutningsforslag fra Liberal Alliance som L&F nu også stiller sig bag. Hos Bæredygtigt Landbrug glæder Bjarne Nigaard sig over, at et enigt landbrug nu arbejder sammen for at landbruget skal gøde efter ligevægtsprincippet

Den 12. november præsenterede Liberal Alliance et beslutningsforslag, der skal gøre det muligt for landbruget at gødske efter planternes behov, fremfor den metode, der benyttes i dag, hvor planten bliver tildelt 18 procent under det, der er betegnet som ’økonomisk optimum’.  En gødningsnorm, der hvert år koster landbruget i omegnen af syv milliarder kroner i tab, når man sammenligner med udbytterne i Tyskland. 

Bæredygtigt Landbrug har længe været fortaler for, at Danmark bør følge EU’s anvisninger fra Nitratdirektivet og gøde efter ligevægtsprincippet, og med L&Fs opbakning til samme princip, ser Bjarne Nigaard, adm. direktør i Bæredygtigt Landbrug, nu frem til, at et samlet landbrug kan arbejde for at ligevægtsprincippet indføres i Danmark så hurtigt som muligt. 

Bjarne i rapsmark (foto Kristian Brasen)

”Det er rigtig glædeligt, at L&F nu forlader retorikken om økonomisk optimum, og stiller sig på den faglige side af bordet, så et samlet dansk landbrug fremadrettet kan bede om at få en regulering, der er baseret på faglighed, som det er beskrevet i ligevægtsprincippet. Jeg vil i den henseende ikke bruge tid på, hvorfor det først sker nu, men i stedet glæde mig over, at enigheden indtræder. Derfor fortjener L&F ros for at flytte sig. Det er nemlig klart det bedste for både dansk landbrug og for miljøet.” 

I artiklen ’L&F positive over for Liberal Alliances gødningsforslag’ fra Effektivt Landbrug den 17. november, fortæller Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, at han håber, at ”Liberal Alliance kan skaffe flertal for deres forslag”, ligesom han gør det klart, at ”det er sikkert at øge tildelingen af kvælstof”. 

Med den positive udmelding fra Lars Hvidtfeldt omkring Liberal Alliances beslutningsforslag følger han linjen fra landboforeninger rundt i landet, hvor både Mogens Dall, formand for LandboSyd og Poul Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforening, i Effektivt Landbrug har talt for, at man allerede fra 2015 skal kunne gøde efter planternes behov – efter ligevægtsprincippet.

 Klik her for at læse Liberal Alliances beslutningsforslag til nye gødskningsregler

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top