Landmænd på vejen for en vigtig sag

Retssagen om randzonernes lovlighed har i den grad skabt opmærksomhed. Både medier, landmænd og traktorer stod parat i Holstebro fra morgenstunden, hvor traktordemonstrationen blev skudt i gang.

landmaend

Den ene store traktor efter den anden passerer indgangen til det område, hvor landmændene skal mødes. Mudderet sprøjter op på siden af traktorerne, når de passerer de store plamager af vand, der har samlet sig i nattens løb. I takt med, at traktorerne når frem, samler landmændene sig ved indgangen. Der bliver nikket lidt til de nye, der slutter sig til, og stille og rolig begynder stemningen at løsne sig op. Grinene indfinder sig. Alligevel er man ikke i tvivl om, at det her er en vigtig dag. At der i de fremmødte landmænds maver er en sommerfugl, der basker livligt rundt. Det er nu, det gælder.

De fleste vil påstå, at vejret ikke ligefrem var med traktordemonstrationen fra morgenstunden. Men for dem, det hele handler om, nemlig landmændene, er det slet ikke så tosset, at det regner. Faktisk er traktordemonstrationens tovholder, Lars Larsen, helt lettet over, at det er både gråt og skyet og drypper foroven. For som han siger – så har landmændene, der ellers skulle have været i marken, ingen undskyldning for ikke at møde op.

Lars Larsen går rundt mellem grupperne af landmænd. Her får han sig en sludder med de fremmødte. Med hænderne i lommen, naturligvis. Indimellem er der en journalist, der afbryder ham og beder ham følge med til interview. Det tager han stille og roligt.

Også Bæredygtigt Landbrugs direktør, Bjarne Nigaard, giver interviews til de fremmødte journalister. Han fortæller, at retssagen her er meget vigtig. At den får stor betydning for dansk landbrug. Og at sagen både er vigtig for landbruget og for staten. Journalisten bag mikrofonen nikker.

Med rotorblink og hornet i bund

Klokken begynder at nærme sig ni. Lars Larsen har fundet megafonen frem og stiller sig foran landmænd, journalister, fotografer og politibetjente. Gennem megafonen giver han dessinger om, hvordan demonstrationen kommer til at foregå. De tilhørende lytter. Når klokken slår ni, vil Lars Larsen gerne have alle landmænd i traktorerne, så der kan dyttes, og så rotorblinket kan tændes. Det er den manifestation, Bæredygtigt Landbrug har opfordret alle sine medlemmer til at deltage i. Også dem, der ikke er her i dag. Landmændene skal køre traktorerne ud til vejen, tænde for rotorblinket og holde hornet i bund, når klokken slår ni. Det er her, retssagen begynder.

Poul Uhrenholt Jensen er en af de landmænd, der er mødt op i dag. I en gammel John Deere-traktor. Han kommer helt fra Tarm, hvor han har både planteavl, svineproduktion og en maskinstation. For at deltage i traktordemonstrationen her til morgen måtte han vende forenden af traktoren mod Holstebro, før en hvis herre fik sko på. Men det gør nu ikke noget. Hjemme i Tarm har han kørt resten af traktorparken ud til vejen, så de kan være med i manifestationen klokken ni. Poul Uhrenholt Jensen føler, at det er en pligt for ham som landmænd at møde op og deltage en dag som i dag.

To minutter i ni drejer han på tændingsnøglen, og traktorens motor sætter i gang. Ud af skorstenen står et par sorte skyer. Poul Uhrenholt Jensen smågriner lidt og mumler, at det jo heller ikke er en helt ny traktor længere. Faktisk har den kørt 18.000 timer. Men han forsikrer om, at det ikke er ham, der har kørt dem alle.

Klokken ni begynder larmen for alvor. Traktorerne dytter på livet løs, og kigger man rundt på pladsen, er der et virvar af blinkende lys. Mest orange og et par enkelte blå. Poul Uhrenholt Jensen har også tændt sit rotorblink, og med højre hånd holder han hornet i bund. Sådan fortsætter det et minuts tid. Så er manifestationen ovre.

Rødt lys stopper ikke traktorerne

Tovholder på traktordemonstrationen, Lars Larsen. kører sin traktor ud. Poul Uhrenholt Jensen og de resterende par og tyve traktorer følger efter. Politiet følger med traktorerne gennem byen på både motorcykler og i biler.

I det første lyskryds er der rødt. Men det stopper ikke traktorerne. Politiet kører frem i krydset på motorcyklerne og spærrer for modkørende biler, og den lange kortege af traktorer kører ud i krydset. Poul Uhrenholt Jensen slår en latter op. Det er alligevel første gang, han kører over for rødt. Og så endda uden at få en bøde.

I et stille og roligt tempo nærmer traktorerne sig Gråkjær Arena i Holstebro, hvor demonstrationen slutter. Det er gået ganske fredeligt til, synes Poul Uhrenholt Jensen. Traktorerne og de mange bannere og flag har i sig selv vakt opsigt på turen gennem byen. Og det var lige netop det, demonstrationen skulle bidrage til.

På parkeringspladsen foran Gråkjær Arena kører de sidste traktorer ind. Motorerne bliver slukket. Landmændene hopper ned fra førerhusene og samler sig mellem de to rækker af køretøjer. Nu er det tid til en kop kaffe og en opdatering på retssagen, der så småt har været i gang i en time. Dagen er stadig ny, og foran sig har landmændene mange gode timer i hinandens selskab.

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk

 

Scroll to Top