Vi importerer fortsat mere økologi, end vi eksporterer

De sidste ti år har eksporten af økologiske varer været stigende – men der er lang vej endnu, før eksporten overhaler importen, viser de seneste tal.

importere

Torsdag blev de foreløbige konklusioner i vidensyntesen ’Økologiens betydning for samfundsgoder’ præsenteret på Christiansborg. Af vidensyntesen fremgår det, at det stadig er en udfordring at få overskud på den økologiske handelsbalance.

Tallene viser, at der i 2013 har været en vækst på 31 procent i eksporten i forhold til året før. Alligevel udgør den økologiske eksport kun 1,5 milliarder mod en økologisk import på 1,8 milliarder kroner. Vi importerer altså økologi for 300 millioner kroner mere, end vi eksporterer – og det giver minus på handelsbalancen.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er positiv over væksten på det økologiske område til trods for det samlede underskud på den økologiske handelsbalance.

”Vores eksport er steget markant over den seneste årrække. Vi har langt mere vækst i økologien, end vi ser i det konventionelle landbrug – så noget tyder på, at det, vi har gang i, virker. Vi skal fortsætte den udvikling, og derfor har vi også sat penge af til netop eksportindsats. Vi kunne da godt begynde at begrænse importen, men det har jeg altså ingen interesse i. Jeg har en interesse i at udvikle vores eksport, og det er det, jeg har øjnene stift rettet mod,” siger ministeren.

Svært at konkurrere på pris

Regeringens eksportindsats ser dog ikke ud til at give pote lige med det samme. Ifølge vidensyntesen forventer man en stigning i importen i 2014, når tallene er opgjort. Det skyldes, at det fortsat er svært for blandt andet grøntavlerne at konkurrere med priserne på de økologiske varer, der kommer fra udlandet.

Derfor er det regeringens mål at sænke priserne på økologi, fortæller fødevareminister Dan Jørgensen.

”Vi har som erklæret mål, at det vil være godt, hvis priserne på økologi kunne falde lidt. Og det ser jeg ikke som en negativ ting. Jo mere effektiv, økologisk produktion bliver, jo mere vil der også være mulighed for at udbyde varerne billigere,” siger han.

Herhjemme udgør det økologiske areal i dag 180.000 hektar. Det er blot en stigning på 30.000 hektar siden 2005. Men på trods af, at de danske økologer har svære konkurrencebetingelser, så er det regeringens ambition at fordoble det økologiske areal inden 2020.

”Jeg tror, at der er potentiale for langt større interesse for økologi. Jeg har selv lige været en del af et forsøg, hvor jeg var brugsuddeler i en måned i en brugs på Fyn, og her lykkedes det mig at hæve omsætningen af økologi med 49 procent – blot ved at flytte lidt rundt på varerne og uden at sætte priserne ned. Så jeg tror sådan set, at der er ret god mulighed for at få en markant større efterspørgsel på økologi i Danmark,” siger han. 

Dan Jørgensen med forsamling 22. april 2015

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top